avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabularea la doua parcele invecinate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabularea la doua parcele invecinate

Mama mea mosteneste printr-un certificat de mostenitor doua parcele de vie incecinate astfel: prima parcela integral iar din cea dea doua 1/2.
La parcela din care mosteneste 1/2 nu se specifica in certificatul de mostenitor, care jumatate (cea de langa parcela care o mosteneste integral sau cea periferica).
Doreste sa intocmeasca carte funciara si nu stie raspunsurile la urmatoarele intrebari:
1. Daca nu se specifica in mod explicit care jumatate din parcela o mosteneste, se presupune ca este cea vecina cu cea pe care o mosteneste integral? Ce lege reglementeaza aceasta speta?
2. Se poate face o singura carte funciara pentru cele doua parcele mostenite (cea integrala si cea 1/2)?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 22:36, 4 Octombrie 2012
Parcela de unde mosteneste 1/2 impreuna cu celalalt mostenitor este vorba de o cota ideala de 1/2 adica nu este delimitat. Se face cadastru si intabulare si apoi se face fie o dezmembrare a parcelei in doua m fie un partaj si mama ia toata parcela dandu I sulta celuilalt copartajant. Apoi va face cadastru si intabulare pt parcela pe care o are in intregime si apoi le va alipi daca doreste sa aibe o singura proprietate cu o sg CF si un sg Nr cadastral.
Nu imi este clar si cer sa mai explic odata.
Pascali Adriana mosteneste de pe urma defunctei Dumitrascu Tinca urmatoarele bunuri imobile:
1. Dreptul de proprietate pentru suprafata de 3.500 mp teren situat in extravilan ...., cu t.53 si p711/11, cu vecini alee pe doua laturi, Olaru Costica si Dumitrascu Tinca;
2. Dreptul de proprietate pentru cota indiviza de 1/2 din suprafata de 1000 mp. teren situat in extravilan ..., cu t. 53 si p711/11 cu vecinii alee pe doua laturi, Hortolomei M si Dumitrascu Tinca.

Dupa cum se vede mai sus ambele bunuri imobile de mai sus sunt in aceeasi parcela si tarla, si sunt vecine. Ele sunt inscrise pe acelasi certificat de mostenitor. Dumitrascu Tinca, defuncta, este data ca vecin si pentru primul imobil si pentru cel dea-l doilea.

Mostenitorul Pascali Adriana, a folosit cele doua terenuri vecine (cel de la punctul 1 si 1/2 de la punctul 2) ca un tot unitar, iar celalalt mostenitor 1/2 din teren (partea periferica).

Acum Pascali Adriana doreste sa faca o singura carte funciara la cele doua terenuri de la pct. 1 si 2.

De aici rezulta doua intrebari:
1. Se specifica undeva ca daca un atunci cand se mosteneste cota indiviza cel care are o proprietate in vecinatate el mosteneste cota din vecinatate (daca nu este specificat altfel).
2. Se poate face o singura carte funciara pentru cele doua tereneru, tinand cont de faptul ca ele se invecineaza (formand un imobil) si au un singur proprietar?

Pana nu se partajeaza si sau dezmembreaza lotul in coproprietate nu se poate alipi la lotul pe care ul detine in intregime. Repet mostenirea este o forma dr coproprietate in devalamasie. De aceea se face partaj in urma unei mosteniri. Fie mama dvs da o sulta si ramane si cu lotul 2 in intregime fie face partaj cu dezmembrare si se formeaza din lotul 2 alte doua loturi, urmand apoi a se face o Alipire cu lotul 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Alipirea unor terenuri dobrotaflorentina dobrotaflorentina am un teren mic de 106 mp si as vrea sa constriesc pe el o casuta. pentru a evita PUD ul care dureaza si costa mult as alege varianta alipirii cu vecinul ... (vezi toată discuția)
Impartirea dreptului de proprietate mars_on_line mars_on_line cum se imparte dreptul de proprietate intre un proprietar care are o parcela dintr-o donatie (unic donatar ) si o alta parcela in care este proprietar in cota ... (vezi toată discuția)