avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... exceptii de fond, procedura
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

exceptii de fond, procedura

Buna ziua,
In situatia in care la primul termen soliciti suspendarea cauzei, instanta mai poate ridica exceptiile de fond, procedura....?
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 19:41, 6 Octombrie 2012
da, poate ridica exceptii ce trebuie solutionate inaintea cererii de suspendare - de exemplu exceptia netimbrarii, a competentei materiale/teritoriale, citarea necorespunzatoare, etc etc
MULTUMESC,
fiind institutie publica, de timbrare nu e vorba. Posibilile exceptii invocate de instanta trebuie sustinute oral sau se poate solicita depunerea in scris.
In situatia in care instanta respinge cererea de suspendare ce se intampla....fiind primul termen.
multumesc
Daca instanta pune in discutie din oficiu anumite exceptii sau aceste asunt invocate de catre adversar, aveti posibilitatea de a solicita un termen in vederea pregatirii apararii pe aceste exceptii.
Daca nu sunt exceptii de invocat, procedura este completa si instanta respinge cererea dvs de suspendare a judecarii cauzei, atunci ar trebui sa fiti la termenul de propunere de probe in sustinerea cererii.
Multumesc doamna avocat.
In concluzie, pot cere termen pentru pregatirea apararii pentru exceptii, unde e ste reglementat acest lucru....stiu ca sunt doar anumite situatii in care sa soliciti tu ca parat/reclamant termen....pt aparator...?
Si daca se respinge c. de susp. atunci la acel termen-la prima infatisare trebuie sa fii pregatit sa sustii apararile-in fapt, in drept...sau tot asa iti acorda un termen instanta.
Multumesc mult !!
DA, puteți solicita instanței acel termen :
1) - legiuitorul a reglementat procedura de desfăşurare în primă instanţă a procesului civil şi comercial în materie civilă şi comercială în articolele 109-281 din Codul de Procedură Civilă.
Partea care se adresează instanţei invocând aplicarea legii la un caz determinat, manifestându-şi voinţa în sensul punerii în mişcare a acţiunii civile, având iniţiativa procesului este reclamantul.
2) apărarea, în cadrul procesului civil, aparţine, pârâtului, care poate opta între a păstra o atitudine defensivă, în care numai să se apere prin intermediul întâmpinării sau, dimpotrivă, să aibă pretenţii proprii prin formularea unei cereri reconvenţionale.
3) potrivit art.156 alin.(1) C.proc.civ., instanta va putea da un singur termen pentru lipsa de aparare, temeinic motivata iar conform alin.(2) al aceluiasi articol, cand instanta refuza amânarea judecatii pentru acest motiv, va amâna, la cererea partii, pronuntarea in vederea depunerii de concluzii scrise.
Curaj !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen depunere intampinare recurs ContSters58822 ContSters58822 Daca paratul, castigand in fond, nu depune Intampinare la Recurs, dar cere amanare, motivat, care se accepta, primeste si un nou termen pentru Intampinare ... (vezi toată discuția)
Cerere de suspendare a cauzei si intampinare Ramona24 Ramona24 La primul termen in calitate de parat ceri suspendarea cauzei, deci nu mai trebuie sa depui si intampinare? In drept ce articol poti invoca atunci cand ... (vezi toată discuția)
Procedura civila: necompetenta materiala sau cerere de amanare pt. aparare smeagull smeagull Buna ziua, Sunt parat intr-un dosar inaintat de reclamant la instanta necompetenta material. La primul termen, vreau sa cer amanare pentru pregatirea ... (vezi toată discuția)