avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicarea 2 X salariul minim pe economie 01.01.2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicarea 2 X salariul minim pe economie 01.01.2009

Sotia mea a intrat in concediu prenatal incepand cu data de 7 ianuarie 2009. Decizia societatii la care lucreaza privind aplicarea majorarii cf ordonantei guvernului (de la 1 ianuarie 2009) a fost data in data de 23 ianuarie 2009. Mentionez ca sotia mea a lucrat toata luna decembrie 2008 si 2 zile (5 si 6 ianuarie) in 2009.
In aceste conditii beneficiaza de marirea de 2 X salariul minim pe economie = 1200 RON (pana la aceasta data a beneficiat de toate maririle de 2 x salariul minim pe economie - avand studii superioare si fiind incadrata pe post de studii superioare)?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:58, 25 Ianuarie 2009
La data de 1 ian. sotia nu avea CIM suspendat si i se aplica majorarea salariul conform HG.
De la 01 ianuarie 2009, sotia dvs beneficiaza de prevederile art.2 din HG nr.1051/2008 coroborate cu cele ale art.40 din CCMN pe anii 2007 - 2010. Prin urmare, salariul sotiei dvs trebuie sa fie de 1200 lei.
Am si eu o intrebare! lucrez ca si analist servicii clienti in cadru unei companii internationale! sunt angajat pe un post ce necesita studii superioare! intrebarea mea este in conditiile existentei unei diplome de licenta cu specializarea economist licentiat, cum se aplica indicii salariali! care este salariul minim pe care compania ar trebui sa mi - l plateasca? 2X 1.200?
mentionez ca salariul actual este aprox 1.500 Ron! poate intrebarea mea este puerila, insa sunt la primul loc de munca si nu stiu cum se procedeaza la stabilirea salariului minim! va multumesc pt raspuns
crist27 a scris:

Am si eu o intrebare! lucrez ca si analist servicii clienti in cadru unei companii internationale! sunt angajat pe un post ce necesita studii superioare! intrebarea mea este in conditiile existentei unei diplome de licenta cu specializarea economist licentiat, cum se aplica indicii salariali! care este salariul minim pe care compania ar trebui sa mi - l plateasca? 2X 1.200?
mentionez ca salariul actual este aprox 1.500 Ron! poate intrebarea mea este puerila, insa sunt la primul loc de munca si nu stiu cum se procedeaza la stabilirea salariului minim! va multumesc pt raspuns

In cazul celor cu studii superioare , care ocupa o functie care necesita o asemenea pregatire salariul obligatoriu este dublul celui minim pe economie, adica 2X600=1200 lei. Mentionez ca incepand cu 01.01.2009 salariul minim pe economie este de 600 lei. Salariul acordat de unitate depaseste minimul stabilit pentru persoanele care ocupa o functie ce necesita studii superioare, deci nu sunt ilegalitati.
crist27 a scris:

Salariul minim brut pe tara este stabilit prin HG si care incepand cu data de 01 ianuarie 2009 este de 600 lei. La acest salariu se aplica coeficientii minimi de ierarhizare prevazuti de CCMN (art.40).
Pentru personal încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare, salariul minim brut de incadrare trebuie sa fie 1200 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat este salariul minim net incepand cu 1 ian.2009 tudor1973 tudor1973 Buna ziua! Sotia mea este angajata cu norma intreaga la o farmacie ,cu calificarea de asistent medical de farmacie. As dori sa stiu care este salariul minim ... (vezi toată discuția)
Salariu minim brut anachriss anachriss care este salariul minim brut care trebuie acordat unui absolvent de studii superioare?precizez ca angajatul va lucra in alt domeniu decat in cel pe care l-a ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pe economie pentru studii superioare realplayer realplayer buna ziu, va rog sa imi spuneti care este salariul minim pe economie pentru cei cu studii superioare, si care este legea care prevede acest lucru ? v a ... (vezi toată discuția)