Am intrat in posesia (de drept) a unui imobil. Am castigat o licitatie organizata de un executor judecatoresc, au trecut cele 5 zile in care debitorul putea sa faca contestatie, am platit diferenta de bani, am platit impozitul pe tranzactie de 2% si numele meu apare pe CF.
Intr-o discutie avuta cu avocatul debitorilor am luat la cunostinta ca respectivii refuza sa paraseasca imobilul pana in martie 2013, dar deasemenea nu au bani sa isi plateasca cheltuielile. Drept urmare, am si inceput procedura de executare silita.
Din cate am inteles de la executor, aceasta procedura ar dura in medie o luna si jumatate. Problema este ca daca aceasta perioada se va depasi, va veni data de 1 decembrie cand nu se fac executari.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Daca din varii motive va incepe luna decembrie si debitorii nu vor fi evacuati, pot reusi evacuarea prin ordin prezidential in cazul in care demonstrez ca mi-au adus prejudiciu neplatind cheltuielile pe luna noiembrie cand eu sunt deja proprietar de drept?
2. Se poate continua evacuarea chiar si in perioada 1 Dec - 29 Feb daca eu nu am nici un imobil pe numele meu, adica nu am unde locui?
3. Cat de mult pot ei amana evacuarea daca stiu ca nu mai au nimic de pierdut si avocatul nu trebuie platit?
4. Stiu ca suntem pe un forum juridic, dar ma incumet sa pun urmatoarea intrebare: Ce ar putea ei sa faca daca intr-o scurta vizita la domiciliu (dupa ce as schimba si buletinul pe numele meu), as refuza sa mai parasesc incinta? Nu as dori chiar sa-i evacuez cu forta (sa le fac bagajele si sa-i scot afara), desi atunci ar trebui sa astept tot eu ca sa fiu dat in judecata, ci as propune sa convietuim, stiind ca lor nu le convine. Ce ar face politia daca ar fi chemata? Are dreptul sa scoata pe cineva afara?
1-Formulati actiune in evacuare
3-Nu exista legal prevazut termen pentru eliberare spatiu,partile putand invoca varii motive sau refuzand concret eliberarea spatiului
4-Dvs doriti evacuarea locatarilor dar nu doriti sa ii deranjati...cunoasteti zicala satisfactia unei omlete implica si necesita spargerea oualelor
In situatia mentionata in care dvs detineti calitatea de proprietar al spatiului si detineti si domiciliul la adresa respectiva detineti toate drepturile conferite de lege,iar tertii pot locui la adresa respectiva numai cu acordul dvs
1 si 2. Teoretic nu puteti sa ii evacuati pana in Martie 2013 (nu conteaza ca nu aveti dvs. unde sa stati sau orice alt motiv de genul). Puteti sa ii evacuati in aceasta perioada (dec-martie) doar daca respectivii mai au vreun alt imobil in care sa stea (nu conteaza locatia, poate fi oriunde in tara). Puteti totodata sa va intelegeti cu ei si sa plece de bunavoie.
Pentru prejudiciul cauzat pana in martie-aprilie puteti sa ii dati in judecata dupa aceasta perioada.
3. Va pot amana pana in martie (daca pregatiti dosarul de executare din timp si la expirarea acestui termen legal aveti deja incuviintarea, somatia si sunteti la usa cu executorul. Pot face insa si contestatie la executare + suspendare si nu va pot spune exact cat va dura.
4. E probelma dvs. S-ar putea ca la o cafea de dimineata sa va luati la bataie insa trecand peste glume trebuie sa stiti ca pana in martie ei au totusi dreptul legal de a locui in acel imobil si sa aveti in vedere ca si proprietarul unui imobil poate fi subiectul activ al infractiunii de violare de domiciliu.
4. Teorie: Trec adresa respectiva in buletinul meu, merg intr-o vizita a apartamentului cu scopul de a negocia plecarea lor intr-un mod amiabil si refuz a mai parasi incinta. Pot spune ca am intrat intr-un impas? Ambii avem domiciliul din buletin acolo, ambii avem acte de proprietate (debitorul probabil actul de vanzare cumparare din 1990 si ceva si eu titlul executoriu de o luna de zile). Solutia din perspectiva mea ar fi doar la tribunal, unde bineinteles dureaza.
Practic, ce altceva as mai putea sa fac? Sa le tai utilitatile? Inca ma mir cum de mai au curent si cablu si nu i l-au taiat. Daca as putea sa le tai si apa calda sigur intr-o saptamana nu as mai auzi de ei.
Constat in final ca singura cale legala ar fi evacuarea silita care din ce inteleg poate fi contestata nelimitat!?!?!?!? Asa pot sa ma trezesc cu acte de inchiriere facute pe sub mana doar pt a mai amana inevitabilul care se pare ca se cam poate evita. Sunt constient ca acei oameni nu mai au nimic si prin amanari is asigura traiul in continuare. Dar cu proprietarul de drept ce se intampla? Se plimba prin tribunale si in final constata ca dupa ani de dureri de cap mai are si o factura de 6 zerouri care nu i se va imputa nimanui deoarece nu are de unde?!!?
Taxa de evacuare
CriIT
Salutare,
Am castigat o licitatie a unui apartament urmand ca pana la data de 22 ianuarie sa il achit la executor. Fostii proprietari vor avea de incasat o ... (vezi toată discuția)