Buna ziua.
Acum aproximativ 2 ani am luat 10.000 euro cu titlu de imprumut de la cineva, din pacate nu am reusit sa restitui intreaga suma, drept urmare am primit o instiintare de la un birou de avocatura cum ca, daca in termen de 15 zile de la data trimiteri instiintari nu restitui imprumutul biroul de avocatura va face o sesizare catre organele abilitate printr-o "plangere penala pentru savarsirea infractiunii de inselaciune" .
Intrebarea mea catre Dvs este, care este raspunderea pentru nerestituirea sumei datorate in termenul stabilit in contractul de imprumut?
Finca nu vad unde sa savarsit infractiunea de Inselaciune :confused:
Domnule,
Biroul de avocatura respectiv comite infractiunea de amenintare. Fapta dumneavoastra nu este penala, neexecutarea obligatiei de plata are sanctiuni civile, in sensul ca pot fi executatesilit bunurile din patrimoniul dvs. daca exista un titlu executoriu pentru constatarea creantei creditorului dvs.
In cazul dumneavoastra s-ar putea prevala de alin. 3 al art. 215 Cod penal, respectiv ati indus in eroare imprumutatorul ca aveti posibilitatea de a restitui suma imprumutata, ca ati prezentat anumite informatii / date care aratau la momentul incheierii contractului ca aveti capacitatea de a restitui imprumutul in cuantumul si la termenele convenite. Dar toate acestea numai daca se face dovada ca ati indus in eroare.
Imprumutul nu a fost cu garantie.
La acel moment nu aveam nici o proprietate in patrimoniu, mai exact a fost un contract de imprumut "amical" sa zic asa.