avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hotarari executorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hotarari executorii


Buna seara!
Sunt interesata sa imi explicati de ce o decizie care nu a fost atacata cu recurs nu poate deveni executorie? Am citit acum cateva zile ,cum ca as putea depune o cerere pt ca decizia data de instanta sa primeasca calitatea de a fi executorie.In aceasta seara insa am descoperit ca nu se poate deoarece este vorba despre un proces castigat in litigii de munca si anume de plata unor salarii compensatorii in urma disponibilizarii.
Acest fragment l-am scos din contextul respectiv:
Investirea cu formula executorie a hotararilor judecatoresti
Excepţie fac hotărârile care au ca obiect:
plata salariilor sau a altor drepturi izvorâte din raporturile de muncă, a sumelor convenite, potrivit legii, şomerilor; despăgubiri pentru accidente de muncă;

Cum trebuie sa procedez daca fostul angajator nu plateste?
Un executor este foarte scump.Mai am si alta cale?Fostul angajator nu are un termen limita pentru plata,nu raspunde in niciun fel daca nu se supune legii?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mb_mihaela , utilizator 07:39, 5 Octombrie 2012
1. Hotararile pronunţate în fond in litigiile de munca sunt definitive şi executorii de drept. Prin urmare, o astfel de hotarare nu se mai investeste cu formula executorie.

2. Punererea in executare a unei hotarari se face :
- de bunavoie de debitorul obligatiei
- prin executare silita de catre creditorul obligatiei cu ajutorul unui executor judecatoresc.

3. Daca ati depus o solictare la angajator sa puna in executare acea hotarare priivnd plata drepturilor salariale restante, atunci daca dupa trecerea unei perioade de 15 zile nu a executat obligatia stabilita in hot.jud. , puteti formula plangere penala impotriva acestuia pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.261 C.mun.

Art. 261 C.mun. : Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Mii de multumiri .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces valentinatudorascu valentinatudorascu sunt in litigiu cu c.f.r.s.a.,am castigat si s-a dat hotarare definitiva si irevocabila pt castigarea tuturor drepturilor banesti,care este urmatorul pas pe ... (vezi toată discuția)
Este posibil sa ma pacaleasca?? lulikaa lulikaa Buna ziua, va rog, ajutati-ma si pe mine cu o problema! Am dat fostul loc de munca in judecata, am castigat acum doua luni si jum. pe fond, mi s-a trimis ... (vezi toată discuția)
Investire hotarire judecatoreasca dobro dobro Buna ziua.am ohotarire care nu afost atacata cu recursin termenul legal.cum procedez sa o investesc cu formula definitiva si irevocabila?mentionez ca este o ... (vezi toată discuția)