avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati intretinere

daca facturile furnizorilor de utilitati nu vin cu penalitati este legal a pune penalitati restantierilor?:sorry:
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:25, 15 Octombrie 2012
Da. Penalizarile se calculeaza de asociatie conform sistemului propriu de penalizari adopatat de comitetul executiv, pentru orice suma restanta indiferent de modul de facturare din partea furnizorilor si independent de furnizori.
In baza de calcul a penalizarilor intra atat cote parti din valoarea facturilor furnizorilor de utilitati (apa, gaz, caldura...), a furnizorilor de servicii (intretinere lift, interfon, reparatii instalatii comune...), cote repartizate din cheltuuielile gospodaresti si consumabile de birou (materiale de curatenie, hartie, toner, chitante, facturi, registre...), cote repartizate din cheltuielile de personal (salarii si indemnizatii, impozite si contributii la bugetul de stat si asigurari sociale...)...
Asadar se iau in calcul nu numai sumele restante catre furnizorii care factureaza penalizari ci orice sume cheltuite de asociatie pentru intretinerea, administrarea si functionarea asociatiei.
Aspectul ca proprietarii rau platnici nu inteleg sa achite c/v obligatii calculate si impuse in lista lunara de intretinere da dreptul asociatiei de proprietari-in temeiul dispart 49 din L nr 230/2007 dupa decaderea termenului scadent si cel legal prevazut de 30 de zile ,sa aplice penalitati la orice suma cu titlu de restanta
Da, se aplica penalizari chiar daca nu exista restante fata de furnizori, se creeaza "Fondul de penalizari" din care se achita penalizarile (daca va fi cazul in viitor), sau acesti bani se folosesc pentru diverse reparatii din condominiu care nu vor mai fi trecute in listele de plata. Un fel de "cadou" din partea celor care nu inteleg sa plateasca la timp pentru cei care achita.;)
Buna ziua.
la o asociatie s-au strans niste bani din penalizari asociatie 0,2% pe zi.
Cand pot folosii banii??
Mentionez ca asociatia nu are penalizari de la furnizori la data prezenta.
Acum fac niste lucrari si nu le ajung banii din fondul de reparatii si doresc sa foloseasca si banii din fondul de penalizari.
La administratia financiara au spus ca daca nu se cheltuiesc pana la sfarsitul anului,pentru imbunatatirea gradului de confort in imobil sau sa se plateasca eventualele penalizari de la furnizori,se impoziteaza.


Fondul de penalizari se poate folosi la lucrarile de intretinere si reparatii ale condominiului.

Legea 230/2007 - art 49
.....
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)