Sunt chemat in judecata de catre mama pt.stabilirea cotei succesorale,fiind unicul mostenitor.In cererea de chemare in judecata nu se face vorbire decat despre un imobil,cel in care locuiesc eu si prietena mea.In actiune,justifica neprimirea dansei in casa,faptul ca doarme pe la rude,cunostinte,etc.Tatal meu a decedat acum 13 ani.In fapt,numai totalitatea masei succesorale din partea tatalui o reprezinta imobilul unde locuiesc eu,o casa de vacanta construita in 1995,unde sa retras mama dupa pensionare,doua terenuri intravilane din partea tatalui,mostenite de la bunicul,doua ha.extravilan in exploatare agricola.NU am avut pana acum pretentii financiare fata de pamantul tatei.Intreb.Daca sau ascuns voit bunuri mobile si imobile in cererea de chemare in judecata,ce se intampla cu ele si cum asi putea eu actiona in consecinta.Daca la partajarea masei succesorale se ia in considerare si partea mostenita de mama?
puteți contracara sau ”egala” greutatea acțiunii mamei dvs. depunând instanței și în apărarea/avantajul dvs. :
1) o Întâmpinare cu cel puțin 5 zile înainte de termenul acordat de instanță (acest fapt constituie obligația instanței să vi-l precizeze în prima Citație-cred că a făcut-o), înscris prin care sunteți obligat potrivit C.Proc.Civ., să răspundeți fiecărei pretenții etc etc a reclamantei (în speță-mama dvs) ;
2) o Cerere reconvențională (idem/similarul Cererii de chemare-n judecată) prin care solicitați instanței declararea/aducerea la masa succesorală a tuturor bunurilor supuse dezbaterii succesorale (și NU doar casa în speță.NU puteți aduce bunurile mamei dinainte de căsătoria ei);
3) NU e frumos din partea mea să vă învăț cum să contracarați pretenția mamei dvs. potrivit afirmației precum că ”doarme pe la rude, cunostinte,etc.” dar se poate contracara acea pretenție.
Notă : aveți mare grijă la probe, mama dvs. va veni cu probe în fața instanței și veți cădea în pretenții potrivit C.P.C dar având în vedere susținerile dvs., instanța va ”echilibra” situația în fifty fifty.Dacă considerați că nu prea ați putea susține procesul în fața instanței, ar fi spre binele dvs. să angajați un BUN avocat pt întreg aspectul procesual fie și numai pe bucăți, spre exemplu : formularea Întâmpinării și a eventualei Cereri reconvenționale.
Atenție ! orice valoare material-bănească supusă judecății, se taxează !
Multumesc pt.raspuns,insa pt. mine exista anumite dileme.De ce mama,nu aduce in fata instantei,TOTALITATEA,masei succesorale?Exista doua imobile,dobandite in timpul casniciei.Cine,cum si in ce parte isi are dreptul?Care este motivul de a ascunde anumite proprietati?Mentionez ca locuinta de vacanta este construita pe un pamant mostenit de mama,insa imobilul este construit impreuna cu tata.
obligaţi-o prin notar, în caz de litigiu, notarul este obligat SÃ IA ACT de situaţia creată şi să dispună trimiterea în instanţă pt soluţionarea litigiului în refuzul mamei dvs de a aduce la masa succesorală totul.După clarificarea situaţiei în instanţă, dosarul succesoral va fi înapoiat notarului. Curaj şi mult succes! O zi bună!