avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli de judecata

As dori daca ma puteti ajuta cu un sfat. In septembrie 2011 s-a finalizat un proces penal legat de un accident de masina cu sentinta judecatoreasca de 2 ani si 6 luni cu suspendare, cu drept de recurs. Recursul a avut loc in ianuarie 2012, sentinta ramanand neschimbata. Nici acum nu s-au primit oficial cheltuielile de judecata. Ele se cunosc, dar nu a existat nici o instiintare referitor la suma totala si contul in care trebuiesc platite. Avocatul a spus ca urmeza sa se primeasca o instiintare cu toate datele referitor la plata cheltuielilor, vreau sa stiu daca mai trebuie sa asteptam sau ....
Cel mai recent răspuns: causo , utilizator 12:59, 6 Octombrie 2012
In procesul penal
Se acopera din sumele avansate de catre stat sau de catre parti, cheltuielile necesare pentru:
- efectuarea actelor de procedura;
- administrarea probelor;
- conservarea mijloacelor materiale de proba;
- retribuirea aparatorilor;
- orice alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea procesului penal.
Aceste cheltuieli se evidentiaza in hotararea judecatoreasca ramasa definitiva sdi irevocabila.
Pentru siguranta este necesar sa fie investita cu titlul executoriu de catre un executor judecatoresc.
Daca in urma unei hotarari ramase definitive in procesul penal, ati fost obligat la plata cheltuielilor de judecata, si vreti sa le platiti, interesati-va la compartimentul executari penale de la instanta care a pronuntat prima sentinta.
Nu prea inteleg, cheltuielile sunt cele de la prima instanta + o suma mica la recurs. Deci sau astept sa mi se emita un titlu executoriu sau ma duc sa ma interesez la prima insatanta?
Cel mai bine este sa nu ajungeţi la executare silită, pentru a nu plăti si cheltuielile ocazionate de această procedură. Cereţi o copie a deciziei penale, fiindcă ea nu se comunică , si mergeti la trezoreria statului (cu aceasta decizie, si cu sentinta de la prima instanta), cu actul de identitate, bineinteles. In dispozitivele hotărârilor veti regăsi cuantumul exact al sumelor la care ati fost obligat in sarcina statului. Ideal ar fi sa si depuneti chitanţa la dosar, dupa ce veti fi facut plata.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea sentintei judecatoresti my_self my_self Cu ceva timp in urma am dat in judecata angajatorul pentru neplata unor drepturi banesti. In data de 17.03.2010 s-a pronuntat sentinta,iar acum cateva zile am ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli judiciare avansate de stat ellygheorg ellygheorg doresc sa stiu cum stabileste instanta cuantumul cheltuielilor judiciare , care sunt criteriile avute in vedere( sunt cuprinse in vreun regulament accesibil ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat 120 zile. edward_zone edward_zone Povestea mea: Pe data de 04.09.2008 mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 zile pentru ca am fost inregistrat de aparatul radar cu 139 ... (vezi toată discuția)