am facut un precontract (la notar)pentru cumpararea unui teren in care am platit aproape toata suma ramanand ca restul sa-l platesc la perfectarea actelor,proprietarul obligandu-se sa rezolve actele in termen de 2 luni si sa perfectam actele la notar.au trecut deja 6 luni si nu reuseste sa faca actele,deoarecein acte la primaria apare parcela 1/1 iar in harta de la cadastru(cred)apare parcela 1,si proiectantul nu poate sa faca actele.primaria mi-a confirmat ca acela e terenul si ca in situatia asta sunt foarte multi,dar ca ei nu poate sa faca nimic(nu depind de ei,inainte dadea o hartie prin care confirma ca terenul este unul si acelasi,acum nu le mai da voie prin nu stiu ce lege),trebuie sa vina o comisie speciala.in situatia asta ce pot face eu?
Depinde de prevederile precontractului, anume, daca in precontract se precizeaza ca vanzatorul se obliga sa va despagubeasca in cazul in care in doua luni nu semneaza contractul, veti putea sa il executati. Insa in acelasi precontract pot fi si cauze de excludere a culpei vanzatorului. De aceea trebuie foarte bine studiat precontractul.
in contract nu sunt clauze de excludere a culpei vanzatorului,nu e nici vina lui ca s-a gresit in acte.eu am platit aproape toata suma pe teren.cand am facut contractul am intrebat notarul de ce nu am trecute despagubiri in caz ca din cauza vanzatorului nu se mai face tranzactia.notarul mi-a spus ca am platit mai mult de jumatate si in cazul ca se intampla sa nu se mai faca tranzactia ,il dau in judecata si ar trebui sa castig terenul.dar ma gandesc ca si el poate veni cu argumentul ca el e de buna credinta sa-mi vanda terenul dar nu poate din cauze care nu depind de el.
1. Să cereţi instanţei rezoluţionarea contractului pe temeiul neîndeplinirii obligaţiilor asumate de promitentul vînzător
2. Să încheiaţi cu promitentul un act adiţional, prelungind termenul de încheiere a actului de v/c
3. Să vă adresaţi instanţei cu o acţiune în prestaţie tabulară. Dar, şi în acest caz tot va fi nevoie de o documentaţie cadastrală în temeiul căreia instanţa să poată pronunţa o hotărîre.
Dacă doriţi cu adevărat să cumpăraţi acel teren, soluţia a doua mi se pare cea mai utilă.
Precontract
mihaela.tasulea
Cum functioneaza promisiunea de vanzare din precontract? Daca eu ca cumparator nu vreau sa renunt la cumpararea imobilului, vanzatorul trebuie sa ma dea in ... (vezi toată discuția)