avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Drum de acces
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Drum de acces

Un prieten vrea sa cumpere un teren intravilan.
Vanzatorul are actul de proprietate (contract de vanzare-cumaprare de acum 7 ani). Are intabularea facuta de atunci, schite...
Dar, mergand acum la notari (au incercat la 4-5), acestia le-au explicat, atat vanzatorului cat si cumparatorului ca acest terent nu are drum de acces in document.
In realitatea este drum de acces. Din strada asfaltata este un drum pietruit perpendicular pe care au acces 10 proprietari de terenuri din care pe 6 sunt deja case construite cu toate documentele in regula.
Toti au trecut in continutul contractului, in prima pagina, cota parte din drumul de acces.
Numai acest teren care este al treilea pe dreapta (nici primul nici ultimul din cele 5 pe o parte si 5 pe cealalta parte), numai acesta nu are in contract pe prima pagina drumul de acces, nu se aminteste de drum, ci doar suprafata terenului.
In schimb pe schite este prevazut drumul si o patratica de tabel in care scrie ca "Ixulescu (probabil primul proprietar al tuturor terenurilor inainte de parcelare), cedeaza 90 metri patrati pentru drum de acces tuturor proprietarilor".
Notarii spun ca este riscant de cumparat.
Aceasta parcela de teren, spre deosebire de celelalte, a fost vanduta acum 7-8 ani de catre Finante la licitatie publica. Se pare ca in aceasta faza s-a produs neregula si nu s-a mai trecut drumul de acces in contract.
Ce sugestii aveti?
Unde sa caute, ce sa caute vanzatorul si cumparatorul ca sa poata face acum tranzactia si pamantul sa se vanda legal avand si drumul de acces trecut in documente?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marius M , utilizator 23:52, 7 Octombrie 2012
In primul rand drumul de acces trebuie sa aiba cadastru separat. In fiecare contract trebuia mentionata cota din drumul de acces . In principiu trebuie mers la baza actelor pentru a corecta greseala, deoarece consider ca s-a strecurat o greseala care nu a fost vizata la data semnarii. Proprietarul care a lotizat pentru prima oara terenul, trebuia sa dispuna drumul de acces catre terenurile lotizate. Verificati de la titlu de proprietate unde apare intregul lot, apoi pe fiecare act in parte.
Cum spuneam, toate celelalte au intabulat atat terenul cat si drumul de acces, atat pe schite cat si in continutul actului (in prima pagina a contrectelor de vanzare-cumparare).
Numai acesta care a fost executat de finante, nu are in continutul actului de vanzare-cumparare nici un cuvant despre drumul de acces, dar acest drum apare pe schitele terenului.
Ca sa ajunga la actele primului proprietar, cel care a lotizat terenul, unde s-ar putea, la primarie, la notari...?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii suplimentare in antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren dorincornea dorincornea Intentionez sa cumpar o parcela dintr-un teren intravilan care urmeaza sa fie dezmembrat. Terenul respectiv a fost teren arabil fara drum direct de acces ... (vezi toată discuția)
Declaratie drept de trecre si contract de vanzare cumparare Durla Durla Buna ziua, Am o intrebare cu privire la o declaratie de drept de trecere care trebuie trecuta in contractul de vanzare cumparare si pana acum, de doua ... (vezi toată discuția)
Nu pot intabula teren cumpărat cu contract notarial. buna ziua. dețin un teren, achiziționat prin contract de vânzare ... Gabrya Gabrya Buna ziua. Dețin un teren, achiziționat prin contract de vânzare cumpărare din 1998 pe care însă, nu l-am intabulat. In 2007 am incercat intabularea, ... (vezi toată discuția)