Am primit un convocator in data de 09.08.2012 in care scria sa ma prezint in fata comisiei de disciplina la data de 16.08.2012, data la care am scris si o nota explicativa. In data de 14.09.2012 a fost emisa sanctiunea disciplinara si mi s-a inmanat in 17.09.2012. Pot sa fac contestatie in baza art. 268 alin. 1 din codul muncii deoarece au trecut mai mult de 30 de zile calendaristice de cand angajatorul a luat la cunostinta si pana a emis decizia? Care este data la care angajatorul a luat la cunostinta? 09.08.2012 sau 16.08.2012. In mod logic ar trebui sa fie 09.08.2012, data la care a luat la cunostinta, sau gresesc?
Poate sa sustina asa ceva, insa inainte de a fi convocat la comisie exista faza inregistrarii referatului sau sesizării care priveşte săvârşirea abaterii disciplinare ...
Contestati decizia in instanta si ridicati exceptia prescriptiei dreptului angajatorului de a mai emite decizia respectiva.
Conform codului muncii, art. 252 alin. (1) se precizeaza: angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare...
In cazul dumneavoastra, angajatorul a luat la cunostinta despre abaterea disciplinara la data de cel putin 09.08.2012 si v-a aplicat sanctiune adisciplinara in data 14.09.2012 prin decizia emisa care v-a fost comunicata pe data de 17.09.2012.
Intrucat termenul de la art. 252 alin. (1) a fost depasit puteti sa o atacati in instanta.
Dar nu ne-ati spus daca angajatorul v-a suspendat contractul individual de munca pe perioada cercetarii disciplinare si cat a durat suspendarea, intrucat conform art. 49 alin. (6) din codul muncii termenul de la art. 252 alin. (1) din c.m. se supenda de drept, asta in cazul in care sanctiune disciplinara priveste desfacerea contractului individual de munca.
nu mi-a fost suspendat contractul de munca. Sanctiunea consta in schimbarea functiei din inginer calitate in tehnician calitate si modificarea salariului pt o perioada de 30 de zile art. 248 alin. 1 lit. b) din codul muncii. Eu am intrebat daca a incalcat legea sa nu mai trec in contestatie 2 colegi de munca ca si martori si sa-mi bat capul sa demonstrez ca nu ma fac vinovat de acuzatiile care mi se aduc. Asa e mai simplu, atasez la plangere copie dupa convocator si copie dupa decizia de sanctionare si datorita faptului ca nu s-a respectat art. 252 alin. 1 din codul muncii de catre angajator banuiesc ca se anuleaza de la prima prezentare.
Expirarea termenului de 30 de zile calendaristice, calculate in conformitate cu art. 101 alin. 1 Codul de procedura civila , conduce la prescrierea dreptului angajatorului de a aplica sanctiuni disciplinare. Daca intervine totusi sanctionarea, aceasta va fi nelegala.