avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj in concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj in concubinaj

Am o mare nelamurire legata de un asa zis partaj intre doi concubini.
Matusa mea a trait in concubinaj timp de 13 ani cu un individ. El s-a mutat in casa ei mostenita de la bunica mea, in acesti ani ea a facut mai multe credite la banca pentru a-si renova casa,curtea..etc dar nu si-a achizitionat nici un alt bun.El tot prin credit la banca si-a achizitionat bunuri proprii (masina, tractor etc) Ea nu are nici o pretentie la bunurile lui dar el o ameninta ca isi poate cere parte din casa si ca are martori in privinta contribuirii la renovarea casei.Specific ca el nu are nici o alta dovada ca a contribuit la renovare deoarece chiar nu a contribuit sustinand mereu ca nu are de ce sa faca asta doar nu e pe numele lui. Vreau sa precizez ca au trecut 6 ani de la renovarea casei si matusa mea are toate chitantele si facturile cumpararii celor necesare. Chiar si in aceste conditii ar putea avea el vreun drept sau vreo pretentie?
Astept un raspuns.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandra2580 , utilizator 14:09, 9 Octombrie 2012
un drept de retentie asupra inbunatatirilor aduse iar petentiile trebuie si dovedite daca le ridica .
martori chiar daca mincinosi ca nu ar avea cum sa spuna asa ceva deoarece si vecinii stiu situatia lor, ar fi o dovada solida?
dovada o pate face cu inscrisuri (chitante) martorii si cu o aprare calificata poate sa aiba sorti de izbinda ,matusa de care vorbiti
El s-a mutat in casa ei mostenita de la bunica mea, in acesti ani ea a facut mai multe credite la banca pentru a-si renova casa,curtea..etc dar nu si-a achizitionat nici un alt bun.El tot prin credit la banca si-a achizitionat bunuri proprii (masina, tractor etc)


Bunul imobil dobandit dintr-o succesiune are calitatea de bun propriu al matusii dumneavoastra.

In ceea ce priveste actele de administrare si de conservare intreprinse asupra imobilul proprietatea exclusiva a matusii dumneavoastra , exista un drept de creanta al fostului concubin al acestuia, drept ce poate fi valorificat in fata instantei de judecata.


Astfel , se poate constata de catre instanta de judecata ca acesta are un drept de creanta, in privinta imbunatirilor efectuate, contravaloarea acestora reiesind din materialul probator administrat in cauza ( ce poate fi cuprins din declaratii de martor , interogatoriu, inscrisuri si expertiza tehnica imobiliara ).

Contributia materiala efectiva trebuie dovedita.


Actiunea in valorificarea unui drept de creanta este supusa termenului de prescriptie de trei ani, conform decretului 167/1958.



Succes.

Multumesc mult pentru raspuns!Am reusit sa imi linistesc matusa, de "domnul" ma voi ocupa personal prin angajarea unui avocat daca lucrurile vor merge pana acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile concubinilor dandanaua dandanaua El si ea au trait impreuna intr-o casa vreo 12 ani, timp in care, \"cot la cot\" au muncit (ambii au avut serviciu), au renovat, au modernizat, au cumparat ... (vezi toată discuția)
Evacuare tolerat ankasylva ankasylva Buna ziua,va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz : Dupa divort,un cuplu continua sa traiasca in concubinaj,locuind in casa parintilor baiatului, ambii ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi pot avea la o casa construita in concubinaj? angelicass angelicass Sunt in concubinaj de 14 ani eu sunt din Chisinau concubinul este din Romania avem construit o casa impreuna in Romania ,pamantul si casa sunt pe numele ... (vezi toată discuția)