Ma regasesc in urmatoarea situatie: in contractul individual de munca semnat cu firma la care sunt angajat in prezent se mentioneaza ca termenul de preaviz in caz de concediere sau in caz de demisie este de 20 de zile lucratoare. In momentul de fata este posibil sa imi gasesc un alt loc de munca in alta tara, insa noul angajator (strain) este posibil sa nu poata astepta atat de mult dupa mine, pentru a-mi incheia obligatiile cu firma din prezent, si de asemenea ma astept ca angajatorul din prezent sa nu fie de acord (exista si riscul asta) cu desfacerea contractului de munca cu acordul partilor (deoarece i-as lasa cu un om in minus, a carui activitate ei nu au cum sa o acopere imediat).
Intrebarea mea este urmatoarea: in situatia in care mi se cere sa stau 20 zile lucratoare ca perioada de preazviz, iar eu refuz sa ma prezint la munca atat de multe zile (sa spunem ca ma duc doar 5 zile din cele 20), ce pedepse/sanctiuni risc eu pentru nerespectarea acestei perioade de preaviz ??
Si mai am o intrebare: in cazul incetarii contractului de munca cu acordul partilor, am "auzit" ca asta inseamna ca de a doua zi GATA, nu te mai duci la munca, intra in vigoare mult mai rapid desfacerea contractului - intrebarea este: cele 2 parti pot conveni intreruperea contractului la o anumita data, stabilita de comun acord (adica nu imediat a doua zi) ?
Ma gandeam sa conving firma ca in loc de preavizul de 20 de zile, sa le propun incetarea cu acordul partilor la o data mai apropiata, de genul "inca o saptamana si gata".
Stiu ca am semnat un contract care prevede cele 20 de zile lucratoare ca termen de preaviz, dar nu cumva era o regula care spunea ca termenul de preaviz este de 15 zile calendaristice pentru functii de executie si de 30 zile calendaristice pentru functii de conducere ? Oare este legal termenul prevazut de ei in contract, sau poate fi combatut ??
Ce ma sfatuiti sa fac ?
Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc de acum pentru interesul acordat !
1. Nerespectarea de către dvs a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea dvs disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
2. I Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă, in baza art.55 lit.b C.mun., se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.
De exemplu, daca un salariat solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor la data de 15 oct. 2012 si angajatorul este de acorda, atunci c.i.m. va inceta la aceasta data.
3. Angajatorul are prerogativa de a renunta partial sau total la termenul de preaviz .. astfel, puteti purta o discutie amiabila cu acesta in acest sens.
Demisie!!!
bytza_22
buna ziua,
as dori daca ma puteti sfatui in legatura cu acesta problema. Azi am instiintat-o pe directoare de decizia mea de a-mi depune demisia maine, a ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz
Vera23
Cine ma poate ajuta?
Mi-am gasit un job mai bun si vreau sa plec de la actualul loc de munca. Problema este ca actualul angajator nu este de acord sa plec ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii
OpraM
Riscuri si avantaje ale Demisiei si ale \"Lichidare la zi\".
Care este forma cea mai avantajoasa pentru mine ca angajat daca doresc sa plec dintr-o firma ... (vezi toată discuția)