avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neintelegeri drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neintelegeri drept de proprietate

Buna ziua,

Am si eu o speta care nu stiu ce rezolvare ii pot gasi in instanta. Exista o familie cu trei membrii. O mama si doi baieti. Mama are apartamentul un aparatament cu 4 camere care dupa moartea sotului ei, s-a facut succesiunea si a impartit 50% in doua parti, cate 25% fiecarui copil. Dupa moartea fratelui ei a mostenit o garsoniera pe care a decis sa o dea baiatului mic, fara nici un act. Baiatului mare ia dat o garsoniera mostenita de la mama dansei, insa cu acte. In anul 2008, a decis sa imprumute baiatului mic suma de 15000ron pentru plata datoriilor la intretinere si renovarea acestei garsoniere. In termen de un an jumatate trebuia sa restituie banii, acest acord nu a putut fi dus la bun sf. din motivul ca baiatul mic nu a avut servici, si-a rupt piciorul si a stat la pat 3 luni, neavand servici, traiand doar din chiria pe care o lua de pe urma garsonierei. La inceputul anului 2011, au inceput presiunile asupra baiatului mic, de recuperare a datoriei, acesta dandu-i banii treptat. Intr-un final baiatul mic a strans suma datora, insa doamna a vrut si jumatate din chiria de pe 3 ani, lucru acesta fiind imposibil. Mama impreuna cu baiatul mare, au decis vanzarea garsonierei si doreste sa o imparta in trei, insa copilului mic ii se scade si jumatate din banii de pe chirie. Acordul verbal nemaifiind onorat. Practic baiatului mic nemairamanandu-i nimik, decat cei 25% din aparatamentul de 4 camere. Celui mare in schimb ii ramane garsoniera de pe numele lui, 25% din aparatmentul de 4 camere, plus banii de pe urma vanzarii garsonierei baiatului mic. CE se poate face in aceasta situatie. Nu este normal sa existe un asemenea furt intre membrii familiei. Mentionam ca baiatul mare are varsat de 36 de ani si traieste de pe urma mamei si la aceasta varsta, incercand sa traga cat mai multi bani de pe urma ei. Mama sa avand o pensie de 2400 ron pe luna, pensie de urmas. Va rugam sa ne dati o solutie!

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:14, 9 Octombrie 2012
Garsoniera e a mamei si aceasta are dreptul la toti banii de chirie, nu la jumatate. Ca vrea doar jumatate e perfect. Oricum mama nu va putea recupera banii de chirie pt ce e mai vechi de 3 ani
Nu exista dovezi banuiesc ca baiatul a inapoiat suma de bani imprumutata, dar nici ca a primit-o.
Baiatul are un drept de creanta asupra garsonierei daca poate dovedi ca a investit acolo ( are facturi pt ce s-a renovat). Daca va continua pe partea asta, probabil ca mama nu-i va da niciun ban din vanzarea garsonierei pt ca nu-i obligata.
Mai departe nu conteaza ce relatii are mama cu baiatul cel mare, ce i-a dat si cate i-a facut si ca-l intretine.
Pe scurt, cred ca baiatul va ramane cu ce are de la tatal sau, respectiv 25 % din apartament.
Dar de ce 25%? cred ca mama a renuntat la mostenirea dupa sot si cota dansei s-a impartit intre frati. Deci putea sa aiba si mai putin.
Se putea si mai rau.. mama sa vanda garsoniera, sa nu-i dea niciun ban si sa pretinda in instanta banii de chirie.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator
Din pacate situatia este mult mai grava, mama nu e in deplinatatea facultatilor mintale, iar baiatul mare o manipuleaza in mod sistematic si continuu.Cum putem dovedi acets lucru?pentru ca banii imprumutati ptr renovarea erau banii stransi de tatal copiilor. Indiferent de situatie , nu poti sa lasi pe unul pe strada si celuilalt sa-i oferi tot. Tocmai ati spun ca, ce e mai vechi de 3 ani nu mai poate recupera. In instanta ce bani sa pretinda?
mgeorgiana, utilizator
Daca banii erau stransi inca de pe vremea cand tatal traia, trebuiau cuprinsi in masa succesorala si impartiti cf cotelor, asa.. sunt vorbe.
Daca nu e in deplinatatea facultatilor mintale, faceti cerere la instanta si incercati s-o puneti sub interdictie, se va numi un tutore care ii va administra averea. Evitati astfel si vanzarea garsonierei.
Trebuie sa stiti insa ca daca are o slabiciune pt baiatul mai mare si se lasa manipulata de acesta, nu inseamna ca nu e in deplinatate facultatilor mintale.

Referitor la " nu poti sa lasi in strada pe unul si celuilalt sa-i oferi tot", va raspund ca se poate pt ca sunt bunurile mamei, muncite de ea sau mostenite de dansa si va face cu ele ce doreste daca bineinteles, nu e declarata incapabila de o instanta..
Mama, daca va dona din bunurile sale peste rezerva succesorala a celui mic, acesta, dupa moartea mamei sale , poate ataca aceste acte. Le poate ataca si pe cele de vanzare, va trebui sa dovedeasca ca au fost donatii deghizate.

In ce perioada a inchiriat ?

gi-jane2, moderator
Nu avem nici o legatura cu faptul ca e mai apropiata de cel mare, in vara anului trecut a suferit un accident vascular cerebral, si de atunci practic baiatul cel mare o manipuleaza, a inceput sa puna presiune pe garsoniera celui mic, sa o vanda si uite asa casa a fost vanduta si acum , cand sa se imparta banii a izbucnit scandalul.....baiatul cel mare spunandu-i celui mic prin mesaje ca l-a jucat cum a vrut el. Casa paractic a fost inchiriata din 2008, insa nu a avut continuitate. Copilul cel mic in luna martie a predat casa mamei, ptr a termina tot scandalul, cel mare insa in timp de 6 luni a tot facut diverse chestii pentru a indobitocii femeia la maxim,profitand de situatia ei, nerespecatndu-i regimul, aduncandu-i numai fast food si alte chestii interzise. Din acest motiv va spun ca este manipulata
mgeorgiana, utilizator
mgeorgiana a scris:

Indiferent de situatie , nu poti sa lasi pe unul pe strada si celuilalt sa-i oferi tot.

Ba, ca parinte de persoane majore, poti foarte bine sa lasi pe unul in strada. Ori chiar pe toti.
Sau chiar sa le pretinzi pensie de intretinere dupa ce ti-ai tocat averea la cazino.

Situati si nemultumirile dvs. nu se rezolva cu legea in mana, pentru ca legea nu il ajuta in nici un fel pe fiul cel mic, major fiind.
In timpul vietii, parintele poate sa dispuna cum vrea de bunurile lui. Nici o persoana nu este obligata sa lasa mostenire, toti avem dreptul sa murim saraci lipiti.

Cautati alte metode sa va impacati cu mama, sa reduceti influenta fratelui asupra ei, si sa o protejati. Abordarea "eu ca fiu mai mic am drepturi" sau "cum fac sa o oblig pe mama sa imi lase mostenire" imi pare sortita esecului.

Alte discuții în legătură

As dori si eu cateva sfaturi :) luminisiumbre luminisiumbre Buna ziua,iata problema mea: 1):Mama mea are 4 fete din prima casatorie(in concubinaj)printre care ma numar si eu...doua surori ale mele,sunt plecate in ... (vezi toată discuția)
Succesiune casa parinteasca Tarheb Tarheb Buna ziua, Am o nelamurire, daca ma puteti ajuta sau sfatui in aceasta privinta. Mama a murit acum 6 luni, iar tata urmeaza si el in curand din ... (vezi toată discuția)
Probleme certificat mostenitor doru6 doru6 Unei rude de-ale mele i-a murit intai mama, mai tarziu tatal, dupa care i-a murit si o sora la scurt timp. Mama si tatal aveau un apartament de 2 camere in ... (vezi toată discuția)