In anul 2000 am divortat, instanta a hotarat ca eu sa revin la numele de dinainte de casatorie. Nu am respectat aceasta hotarare si am folosit in continuare actele pe numele din casatorie. Fostul meu sot a dat o declaratie notariala ca este de acord sa folosesc numele in continuare.
Am plecat in Italia unde m-am casatorit, actul - cu numele meu din prima casatorie - fiind transcris de ambasada. Apoi am divortat. Am scos pasaport romanesc va;labil pana in 2015, dar acolo scrie ca eu am domiciliul in strainatate.
M-am intors in Romania, am lucrat cu contract de munca, identificandu-ma cu pasaportul valabil. Am o relatie de concubinaj de 3 ani si avem un copil pentru care nu am reusit sa scot nici macar certificat de nastere.
Intrebare: cum pot intra in legalitate, eu si copilul (recunoscut de de tata)
Facem abstractie de declaratia care spuneti ca ar fi dat-o fostul sot, este o absurditate, nu pot sa cred ca un notar ar fi autentificat o astfel de declaratie.
Incepeti cu clarificarea actelor dvs.
Pentru ca ati inregistrat casatoria la ambasada/consulat acum trebuie sa inregistrati si divortul.
Ca sa se rezolve mai rapid ar fi bine sa mergeti la Starea Civila de la locul de nastere cu:
- sentinta din Italia (care trebuie sa aiba apostila de la Haga) tradusa, legalizata si autentificata de un notar roman
- o copie legalizata a sentintei italiene
- daca in sentinta nu scrie ce nume veti purta dupa divort (si banuiesc ca nu scrie) trebuie o declaratie la notar in care veti spune ca veti purta acelasi nume cu care ati intrat in aceasta a doua casatorie)
- certificatul dvs. de nastere
si ar fi bine sa aveti si sentinta din Romania, ramasa definitiva si irevocabila.
Dupa ce se vor face mentiunile pe marginea certificatului dvs. de nastere, puteti merge la Evidenta Persoanelor din orasul unde vreti (daca vreti, desigur, ca nu ati spus) sa va restabiliti domiciliul.
Ca sa puteti primi repede act de identitate cu numele de fata este bine ca situatia dvs. sa fie clarificata la Starea Civila de la locul nasterii.
Divortul a fost pronuntat in italia,dar peste tot apare numele meu de dupa casatorie (Stroe), legal, dupa divortul din Romania ar fi trebuit sa revin la numele de domnisoara, ori eu nu am facut acest lucru. Copilul este nascut in Romania din relatia de concubinaj actuala.
Declaratia fostului meu sot (Stroe) este data in fata unui notar din Romania. Acum eu locuiesc cu concubinul meu si cu copilul in Bucuresti, unde m-am si nascut. Problema cea mai deliocata este ca eu nu am putut sa-mi declar copilul, desi l-am nacut la maternitatea Filantropia, in Bucuresti. Nici macar certificat constatator nu au vrut sa-mi dea, pentru ca nu aveam buletin,aveam numai pasaport (valabil si azi). Repet, cand am revenit in tara chiar m-am angajat, acum am contractul de munca suspendat, dar nu primesc niciun drept in ceea ce priveste cresterea copilului.
Acel notar v-a luat banii degeaba, o declaratie notariala nu poate schimba o hotarare judecatoreasca.
Trebuie sa faceti ce v-am scris in primul mesaj: sa obtineti o carte de identitate cu numele pe care il aveti in realitate, acela de fata. De-abia dupa aceea puteti incepe demersurile pentru inregistrarea nasterii copilului si obtinerea drepturilor sale.
Mergeti la Starea Civila unde este inregistrata nasterea dvs. si discutati situatia cu un functionar de acolo. Nu neglijati pentru ca daca trece un an de la nasterea copilului (ati scris ca relatia o aveti de 3, sper ca totusi ati nascut de curand) va trebui sa treceti prin procedura de inregistrare tardiva a nasterii si nu e foarte simpla.
Va multumesc mult pentru raspuns. Da, am fost la starea civila insa m-au refuzat.
Va relatez din nou situatia:
- m-am casatorit in Romania in 1999, astfel am dobandit numele Stroe.
- am divortat in Romania, in anul 2000, instanta a hotarat sa revin la numele de domnisoara - Panait.
- nu mi-am schimbat numele in acte, din prostia mea, recunosc
- am plecat in Italia
- m-am casatorit in Italia, apoi am divortat (folosind deci numele gresit, adica Stroe) . Este adevarat ca nu scrie in sentinta italieneasca nimic cu privire la nume, sentinta este transcrisa la ambasada.
- m-am intors in Romania, cu pasaport valabil, pe numele Stroe
- m-am angajat cu contract de munca in Romania (acum contractul este suspendat)
- am intrat intr-o relatie de concubinaj cu un roman
- s-a nascut copilul. Nu am reusit sa inregistrez nasterea.
Cei de la starea civila ma trimit in Italia sa corectez numele acolo, in sensul ca italienii trebuie sa inregistreze atat casatoria, cat si divortul, pe numele meu de domnisoara. Dar cum sa cer asa ceva autoritatilor italiene, daca eu le arat o sentinta de divort veche din 2000, pe care nu am respectat-o. Plus ca eu nu mai calc in Italia, nu am bani de asa ceva.
Ce sa fac ? Am consultat chiar avocat care a dat din umeri. Va rog sa ma ajutati.
Bine ca sunteti in Bucuresti pentru ca in situatia asta nu mai aveti altceva de facut decat sa mergeti in audienta la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, daca functionarii nu va ajuta de bunavoie o vor face indrumati de "sus".
Adresa: Bucuresti, str. Bibescu Voda nr. 1, sector 4
Telefoane: 021 - 306.01.00, 021 - 306.01.05
Inscrieti-va in audienta la una dintre aceste doua doamne:
Comisar-sef de politie Anca Berbecariu - Seful Serviciului Coordonare, Sprijin si Indrumare pe Linie de Evidenta a Persoanelor - Marti 12.00-14.00
Comisar-sef de politie Doina Ţăpîrdea- Seful Serviciului Coordonare, Sprijin si Indrumare pe Linie de Stare Civila: Luni 12.00-14.00
Au si adresa de mail la care puteti scrie detaliat povestea dvs., demersurile pe care le-ati facut si “indrumarile” pe care le-ati primit: depabd@mai.gov.ro
M-as bucura mult sa ne spuneti cum veti rezolva aceasta situatie. Succes!
Divort si cetatenie
Smilea
Buna,sunt casatorita cu un American,avem o fetita de doar 6 luni fetita am nascuto in Italia in baza militara,are cetatenie americana,intrebarea mea este,cum ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate
rita2121
Buna ziua si bine vam gasit. am si eu o intrebare in legatura cu buletinul ...
m-am casatorit acum in anul 2012 si acum Luna vitoare este divortul. noi ne-am ... (vezi toată discuția)