avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... acte de stare civila
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

acte de stare civila

In anul 2000 am divortat, instanta a hotarat ca eu sa revin la numele de dinainte de casatorie. Nu am respectat aceasta hotarare si am folosit in continuare actele pe numele din casatorie. Fostul meu sot a dat o declaratie notariala ca este de acord sa folosesc numele in continuare.
Am plecat in Italia unde m-am casatorit, actul - cu numele meu din prima casatorie - fiind transcris de ambasada. Apoi am divortat. Am scos pasaport romanesc va;labil pana in 2015, dar acolo scrie ca eu am domiciliul in strainatate.
M-am intors in Romania, am lucrat cu contract de munca, identificandu-ma cu pasaportul valabil. Am o relatie de concubinaj de 3 ani si avem un copil pentru care nu am reusit sa scot nici macar certificat de nastere.
Intrebare: cum pot intra in legalitate, eu si copilul (recunoscut de de tata)
Cel mai recent răspuns: alesiax , utilizator 13:29, 25 Octombrie 2012
Acuma, nu va suparati dar dvs. v-ati incurcat, tot dvs. trebuie sa va descurcati, singurica. Mai intai informatia este corecta in sensul ca trebuie sa solicitati rectificarea actului de casatorie din Italia in sensul ca la rubrica numele dvs, de familie sa va treaca Panait. Oricum in Italia dupa casatorie fiecare ramane pe numele sau, iar dupa divort e normal ca ai acelasi nume. Problema e ca dvs. ati intrat in casatorie si ati iesit cu acelasi nume adica Stroe, care este gresit. Daca doreati acest nume de ce nu ati solicitat la divort sotului sa vi-l lase? Cand vorbiti de sentinta cum ca este transcrisa la ambasada sa intelegem ca ati solicitat dupa casatoria din Italia transcrierea certificatului de casatorie si mai apoi ati solicitat inscrierea divortului in actele romanesti? Am o dilema, in sensul ca orice functionar care ar fi avut in fata actele primei casatorii, divortul si cea de-a doua casatorie si apoi sentinta din Italia ar fi trebuit sa-si dea seama de eroare. Deci cum sa va transcrie divortul 2 cand trebuia mai intai sa-l vada pe primul?Pe semne ca dvs. cand v-ati casatorit in Italia v-ati declarat necasatorita, iar in anexa 9, fosta 8 din Romania la locul de nastere nu aveati operata prima casatorie, intrucat adeverinta de cutuma la incheierea celei de-a doua casatorii era obligatorie. Deci, relatati-ne cum ati procedat si unde ati incheiat casatoria? Nu a trebuit sa depuneti actele doveditoare, adica prima sentinta de divort? Ca doar se vedea cu ochiul liber ca in buletin aveati un nume, adica Stroe, iar in certificatul de nastere erati Panait. In fine, oricum e o singura solutie. Faceti un drum de Italia. Si acolo, ca si la noi se opereaza indreptarea erorilor, rectificare cum se spune la noi. Va rectificati certificatul de casatorie, apoi certificatul de nastere al copilului la rubrica numele de familie al mamei, dupa care pe baza lor solicitati si rectificarea actelor in Romania, daca aveti certificate romanesti. Si sentinta de divort din Italia trebuie sa o rectificati intrucat figurati cu un nume gresit. Stiti ca ati folosit un nume fals si v-ati uzat de acesta cu buna stiinta? Deci, judecati dvs. oare nu sunteti pasibila de amenda? Asa ca oricum odata si-odata tot trebuie sa intrati in legalitate, asa ca nu mai continuati cu minciuna si mergeti in Italia. Prin avocat e mult mai costisitor. Ma rog, daca dispuneti de bani e cu totul altceva. Succes!
Justitiarul711, nasterea copilului nu este inregistrata.

In rest, intrebarile pe care le-ati pus sunt legitime insa raspunsurile nu ne sunt de folos.
Nu poate cere rectificarea actelor nici in Italia nici in Romania pana nu are act de identitate cu numele Panait, corect? Si pana nu are act de identitate cu numele Panait nu poate inregistra nici copilul.
Daca nu a avut noroc sa dea de un functionar care sa ceara indrumare la DEPABD pentru situatia asta va trebui sa mearga dumneaei sa isi expuna situatia.
Nu cred ca nu va fi ajutata.
Fiind CRDS trebuie sa solicitati eliberarea pasaportului pe noul nume corect, dar pentru aceasta trebuie sa aveti grija ca sentinta de divort sa fie definitiva si irevocabila. Nu stiu insa daca cei de la pasapoarte va pun in legalitate daca nu aveti mai intai transcrierea certificatului de casatorie si a divortului. Transcrierea in cazul dvs. de CRDS o solicitati de la ultimul loc de domiciliu avut in Romania. Teoretic din punctul meu de vedere, ar trebui sa solicitati rectificarea certificatelor, apoi transcrierea pe baza pasaportului CRDS pe care spuneti ca il aveti valabil pana in 2015 si a actelor doveditoare cu privire la nume, si anume sentinta de divort cu primul si al doilea sot respectiv casatoriile. Insa la fel de bine daca va prezentati cu sentinta de divort cu primul sot si solicitati eliberarea pasaportului, daca nu declarati cea de-a doua casatorie desi spuneti ca aceasta a fost transcrisa, este posibil sa va dibuiasca si atunci e mai rau. Sunati la pasapoarte si vedeti ce va spun.Sa ne tineti la curent cu privire la solutionarea problemei.
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
Justitiarul711, utilizator
Justitiarul711 a scris:

Acuma, nu va suparati dar dvs. v-ati incurcat, tot dvs. trebuie sa va descurcati, singurica. Mai intai informatia este corecta in sensul ca trebuie sa solicitati rectificarea actului de casatorie din Italia in sensul ca la rubrica numele dvs, de familie sa va treaca Panait. ...asa ca nu mai continuati cu minciuna si mergeti in Italia. Prin avocat e mult mai costisitor. Ma rog, daca dispuneti de bani e cu totul altceva. Succes!

Imi puneti multe intrebari pentru care, desigur ca am un raspuns. Nu am facut niciodata ilegalitati, dar lucrurile au decurs astfel incat am ajuns aici. Nicidecum nu ma intorc in Italia, mai ales ca nu dispun de bani si .... motivul mai important, copilasul meu este inca foarte mic ca sa-l las la cineva, iar eu sa plec pentru rezolvarea acestei probleme.
Iar in Italia, sa stiti ca lucrurile nu se rezolva atat de usor, poate chiar mai greu decat in Romania noastra.

Ares, multumesc mult pentru sfat. Este ultima varianta pe care o incerc, imi doresc sa fie cu succes. Nu am putut merge pana acum, copilul imi este racit.
Da, cu siguranta va tin la curent cu tot ceea ce fac.
In cazul in care nu rezolv nimic, atunci ma voi adresa judecatoriei si cer sa mi se inregistreze nasterea copilul, ca sa pot sa il inregistrez la un medic, sa poata beneficia de alocatie.....sa existe si el oficial pe lumea asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Netranscriere căsătorie-divorț în românia sasenac sasenac cetățenie română-căsătorită-divorțata in italia, cu cetățean italian! Ulterior, am căpătat cetățenie italiană, păstrând și cetățenia ... (vezi toată discuția)
Divort si cetatenie Smilea Smilea Buna,sunt casatorita cu un American,avem o fetita de doar 6 luni fetita am nascuto in Italia in baza militara,are cetatenie americana,intrebarea mea este,cum ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate rita2121 rita2121 Buna ziua si bine vam gasit. am si eu o intrebare in legatura cu buletinul ... m-am casatorit acum in anul 2012 si acum Luna vitoare este divortul. noi ne-am ... (vezi toată discuția)