Suma pe care asociatia a pierdut-o in instanta, asa cum spuneti, a fost prescrisa de judecator. Cine este vinovat de faptul ca asociatia nu a dat in judecata restantierul mai devreme ? Presedintele asociatiei de pe vremea aceea.
Aveti acelasi presedinte ori altul?
Sa presupunem ca aveti un presedinte si-un comitet proaspat care nu au nici o vina si-au continuat doar un proces inceput de altcineva... In aceasta situatie, noul comitet trebuie sa analizeze cu atentie din ce este formata suma achitata acum de proprietar (primarie). Poate in instanta s-a obtinut o suma care reprezinta restante si o suma care reprezinta penalizari aferente, asa cum este firesc. Noul comitet sa foloseasca banii incasati (restante + penalizari), in primul rand pentru stingerea restantelor si numai daca mai ramane ceva sa mai scada si din penalizari.
Apoi sa scoata din evideta asociatiei toate penalizarile neacoperite ale acestu apartament. In acest fel se reduce sau se stinge suma de acoperit.
Daca asociatia nu are de platit penalizari fata de furnizori, sa foloseasca fondul de penalizari acumulat pana acum si sa mai stinga din debitele prescrise ale acestui apartament.
Se pot acoperi asemenea pierderi si din fondul de chirii sau alte venituri ale asociatie, daca aveti, fara sa fie repartizate pe proprietari. Sunt si alte metode de recuperare a sumelor chiar de la proprietar (primarie) dar e dificil de expus aici pe forum fara a cunoaste modul de lucru al asociatiei, modul de decontarea cu primaria...
In unele cazuri, recuperarea unor asemenea pierderi se mai face si fara mare publicitate, daca trebuiesc recuperate de la stat (primarie).
Daca am recuperat asemenea pierderi si-am amintit in treacat despre ele in adunarea generala, fara a spune metodele, participantii au dat din cap aprobator sau nici nu au bagat de seama. Dar daca nu recuperam si le solicitam contributia baneasca, fiti siguri ca iesea cu amenintari, solicitari de expertize, amenintari de judecata, demisii... Comitetul executiv trebuie sa aiba interesul rezolvarii, ca oricare alt proprietar, si daca sunt oameni priceputi pot rezolva multe.
Revin pentru @n53,
Am inceput sa scriu dar intre timp a sunat un telefon si dv ati postat. Acum am vazut ce ati scris.
1) dacă cele 9 luni, în aritmetica unui judecător (chiar era magistrat - judecător ori omul de serviciul al instituției ? !) reprezintă 5 ani, dați-l pe postul de televiziune și-n Cartea recordurilor măcar la semianalfabeți etc etc
Suntem in octombrie 2012. Nu este un secret pentru nimeni, sau asa cred, ca scazand 5 ani ajungem in 2007.
Dar, e un amanunt. Eu tind sa cred ca s-a aplicat termenul de 3 ani de prescriere si nu de 5 ani. dar si-acesta este un amanunt nesemnificativ.
Arirmetica, indiferent a cui este se refera, in aceasta situatie la termenul scurs inainte de introducerea actiunii. Ori daca actiunea s-a introdula la data de xx.yy.zzzz si reclamantul solicita o suma acumulata de 5 ani si 9 luni, sigur ca instanta va constata ca cele 9 luni sunt mai vechi de 5 ani si sunt prescrise.
Asadar nu cele 9 luni inseamna 5 ani ci doar ca cele 9 luni sunt mai vechi de 5 ani. Este o mare diferenta daca cele 9 luni sunt in anul 2000 sau in anul 2011.