avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligarea proprietarilor la plata restantelor la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligarea proprietarilor la plata restantelor la intretinere a unui chirias plecat din condominium

Buna ziua,

Blocul nostru are 4 scari: A, B, C, D, iar asociatia este formata din scarile A, B, D, scara C desprinzandu-se si facand o asociatie separata.

La scara B exista un apartament in propritatea Primariei, apartament care a fost inchiriat unei familii care incepand cu iunie 2006 nu a mai platit intretinerea, cumuland datorii de ordinul zecilor de mii de lei.

Asociatia nostra a dat in judecata mai intai chiriasul, apoi proprietarul, judecata intinzandu-se pe mai multi ani. Astfel ca la terminarea ei, sentinta data de judecatori da castig de cauza asociatiei impotriva proprietarului, cu mentiunea ca sumele cuprinse in perioada iunie 2006-februarie 2007 se prescriu in baza Codului Fiscal (cum ca datoriile mai mari de 5 ani se prescriu)

Pana aici, toate bune si frumoase, inteleg sa pierdem niste bani, dar nu mi se pare normal ca aceasta suma prescrisa sa mi se treaca la intretinere (per mp) ca sa o platesc eu ca proprietar.

Noi am achitat in timp toate facturile la utilitati (si pentru acest apartament 95) din fondul de rulment si platind intretinerea luna de luna, mi se pare absurd ca acum asociatia sa recupereze aceste pierderi (intretineri neplatite) tot de la cei buni platnici.

Exista un articol de lege prin care eu ca proprietar sa fiu obligata sa platesc restantele altor prorietari? Atunci nu mai platesc nici eu intretinerea si sa plateasca ceilalti prorietari!

De altfel, Administratorul sustine ca exista o hotarare judecatoreasca in acesta problema (Hotarare pe care nici macar nu a afisat-o la avizier). Eu una nu cred ca o instanta judecatoreasca ma poate obliga pe mine proprietar, sa platesc restantele altuia. Este drept ca poate considera acele sume prescrise ca pierderi, dar nu sa le recupereze asociatia de la ceilalti proprietari.

Astept cu nerabdare raspunsul dvs.,
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2012
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 22:05, 10 Octombrie 2012
”sumele cuprinse in perioada iunie 2006-februarie 2007 se prescriu in baza Codului Fiscal (cum ca datoriile mai mari de 5 ani se prescriu)” :
1) dacă cele 9 luni, în aritmetica unui judecător (chiar era magistrat - judecător ori omul de serviciul al instituției ? !) reprezintă 5 ani, dați-l pe postul de televiziune și-n Cartea recordurilor măcar la semianalfabeți etc etc Când s-a pronunțat acea hotărâre a omului de serviciu al instituției ? de ce nu ați atacat-o în căile de atac ?! Nu este prescriere! Poate sminteală ori .. . întrebați mai bine CSM-ul ori Comisia juridică;
2) dacă Asociația a stat pasivă, e bun de plată Președintele și nicidecum ceilalți proprietari.Refuzați să plătiți și, eventual dacă acesta ”încarcă” facturile ca să scoată pierderea, depuneți o Pl. Penală împotriva lui la parchetul d.p.l. judecătoria locală ori la Unitatea de Poliție.
Curaj!
Suma pe care asociatia a pierdut-o in instanta, asa cum spuneti, a fost prescrisa de judecator. Cine este vinovat de faptul ca asociatia nu a dat in judecata restantierul mai devreme ? Presedintele asociatiei de pe vremea aceea.
Aveti acelasi presedinte ori altul?
Sa presupunem ca aveti un presedinte si-un comitet proaspat care nu au nici o vina si-au continuat doar un proces inceput de altcineva... In aceasta situatie, noul comitet trebuie sa analizeze cu atentie din ce este formata suma achitata acum de proprietar (primarie). Poate in instanta s-a obtinut o suma care reprezinta restante si o suma care reprezinta penalizari aferente, asa cum este firesc. Noul comitet sa foloseasca banii incasati (restante + penalizari), in primul rand pentru stingerea restantelor si numai daca mai ramane ceva sa mai scada si din penalizari.
Apoi sa scoata din evideta asociatiei toate penalizarile neacoperite ale acestu apartament. In acest fel se reduce sau se stinge suma de acoperit.
Daca asociatia nu are de platit penalizari fata de furnizori, sa foloseasca fondul de penalizari acumulat pana acum si sa mai stinga din debitele prescrise ale acestui apartament.
Se pot acoperi asemenea pierderi si din fondul de chirii sau alte venituri ale asociatie, daca aveti, fara sa fie repartizate pe proprietari. Sunt si alte metode de recuperare a sumelor chiar de la proprietar (primarie) dar e dificil de expus aici pe forum fara a cunoaste modul de lucru al asociatiei, modul de decontarea cu primaria...
In unele cazuri, recuperarea unor asemenea pierderi se mai face si fara mare publicitate, daca trebuiesc recuperate de la stat (primarie).
Daca am recuperat asemenea pierderi si-am amintit in treacat despre ele in adunarea generala, fara a spune metodele, participantii au dat din cap aprobator sau nici nu au bagat de seama. Dar daca nu recuperam si le solicitam contributia baneasca, fiti siguri ca iesea cu amenintari, solicitari de expertize, amenintari de judecata, demisii... Comitetul executiv trebuie sa aiba interesul rezolvarii, ca oricare alt proprietar, si daca sunt oameni priceputi pot rezolva multe.

Revin pentru @n53,
Am inceput sa scriu dar intre timp a sunat un telefon si dv ati postat. Acum am vazut ce ati scris.
1) dacă cele 9 luni, în aritmetica unui judecător (chiar era magistrat - judecător ori omul de serviciul al instituției ? !) reprezintă 5 ani, dați-l pe postul de televiziune și-n Cartea recordurilor măcar la semianalfabeți etc etc

Suntem in octombrie 2012. Nu este un secret pentru nimeni, sau asa cred, ca scazand 5 ani ajungem in 2007.
Dar, e un amanunt. Eu tind sa cred ca s-a aplicat termenul de 3 ani de prescriere si nu de 5 ani. dar si-acesta este un amanunt nesemnificativ.
Arirmetica, indiferent a cui este se refera, in aceasta situatie la termenul scurs inainte de introducerea actiunii. Ori daca actiunea s-a introdula la data de xx.yy.zzzz si reclamantul solicita o suma acumulata de 5 ani si 9 luni, sigur ca instanta va constata ca cele 9 luni sunt mai vechi de 5 ani si sunt prescrise.
Asadar nu cele 9 luni inseamna 5 ani ci doar ca cele 9 luni sunt mai vechi de 5 ani. Este o mare diferenta daca cele 9 luni sunt in anul 2000 sau in anul 2011.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
Este ceva neclar: daca s-a deschis proces nu se pot prescrie datoriile.
Mai mult, termenul de prescriere de 5 ani se aplica la datoriile cetatenilor catre stat nu la datoriile statului fata de cetateni (vezi cazul recent al olimpicilor care si-au pierdut premiile neplatite timp de 4 ani).
Solicitati presedintelui sa va arate Sentinta in baza careia va cere bani (aveti acest drept in baza art. 10 din Legea 230/2007 a Asociatiilor de propietari).
Oricum, Primaria trebuie sa plateasca ce va datoreaza sau se face executie silita pe apartamentul respectiv si scapati in felul acesta de Primarie si de chiriasii ei.

Personal presupun ca Primaria a fost data in judecata prea tarziu si s-au prescris unele datorii ca fiind mai vechi de trei ani.
Nu ati precizat daca au fost procese separate sau Primaria a fost asociata ulterior in cauza in care a fost dat in judecata chiriasul.

Daca sunt pierderi si nu vreti sa le paltiti trebuie sa dati in judecata pesedintele Asociatiei si, eventual, comitetul de cenzori, altfel nu puteti scapa.
NU doresc să intru în polemică cu nimeni, însă faptul că ”emi69aki” a postat : ”La scara B exista un apartament in propritatea Primariei, apartament care a fost inchiriat unei familii care incepand cu iunie 2006 nu a mai platit intretinerea, cumuland datorii de ordinul zecilor de mii de lei.
Asociatia nostra a dat in judecata mai intai chiriasul, apoi proprietarul, judecata intinzandu-se pe mai multi ani. Astfel ca la terminarea ei, sentinta data de judecatori da castig de cauza asociatiei impotriva proprietarului, cu mentiunea ca sumele cuprinse in perioada iunie 2006-februarie 2007 se prescriu in baza Codului Fiscal (cum ca datoriile mai mari de 5 ani se prescriu)”

Deci :
1) rezultă clar (potrivit postării) că, DOAR ”incepand cu iunie 2006 nu a mai platit intretinerea, . . .” ;
Atunci, se pune legitima întrebare :
2) oare : când ar fi putut chema în judecată acea asociație ”chiriașul”, dacă acesta ”incepand cu iunie 2006 nu a mai platit intretinerea, . . .” ? ! În opinia mea poate după 3-4 luni, deci era în anul 2006, probabil+3 luni=sept/oct.
Apoi,
3) ”la terminarea ei, sentinta data de judecatori da castig de cauza asociatiei impotriva proprietarului, cu mentiunea ca sumele cuprinse in perioada iunie 2006-februarie 2007 ”, deci :
- la terminarea ei (adică a acțiunii) instanța pronunță o hotărâre precum că ”la terminarea ei, sentinta data de judecatori da castig de cauza asociatiei impotriva proprietarului, cu mentiunea ca sumele cuprinse in perioada iunie 2006-februarie 2007 se prescriu în baza Codului Fiscal . . .” Aici, remarc punctul de vedere al lui ”Carturarul” unde a reținut 2 amănunte concret situației :
a) ”daca s-a deschis proces nu se pot prescrie datoriile.”;
b) ”termenul de prescriere de 5 ani se aplica la datoriile cetatenilor catre stat”.
Așa fiind, propun respectuos lui ”emi69aki”, să revină cu lămuriri concrete.










Multumesc frumos lui "n53" pentru atentia acordata problemei mele. Procesul s-a deschis in termen, dar s-a dispus trimiterea in judecata a chiriasului si nu a proprietarului apartamentului. Timp pierdut...apoi s-a cautat proprietarul prin adrese catre primarie, fiostul ICVL (care nu se stia daca mai exista sau nu)...apoi s-au schimbat avocatii...alt timp pierdut...In final s-a deschis proces impotriva prorietarului. Este drept ca sentinta data nu a fost afisata (la avizier) sau comunicata in vreun fel proprietarilor. Stim doar ca ne-am trezit la intretinere cu aceste sume (prescrise prin sentinta, dupa spusele d-lui administrator), sume pe care trebuie sa le suportam noi, ceilalti proprietari. Am discutat si cu d-na presedinta a asociatiei, dar dansa nu stia de nici o hotarare a Comitetului Executiv prin care sa se treaca aceste sume la intretinere (de altfel dansa mi-a spus ca nici nu s-a tinut nici o sedinta)

Cu multumiri pentru intelegere
emi69aki

Alte discuții în legătură

Apartament restantier care apartine de afi (icral) zorbas zorbas Buna ziua Va rog sa-mi spuneti cum se gestioneaza datoria unui apartament care apartine de ICRAL ,are datori de peste 15.000 ron .Pe cine dam in judecata pe ... (vezi toată discuția)
Penalizari care apar dupa 3ani tutu? tutu? In data de 22.11.2006 am cumparat un apartament,care nu avea datorii.Asociatia de proprietari a afisat la 22.01.2010, penalitati in valoare de 1200lei ... (vezi toată discuția)
Penalizari mai vechi de 3 ani magdamaria magdamaria buna ziua, as vrea sa stiu daca este adevarat ca penalizarile mai vechi de 3 ani se prescriu. si daca da, imi puteti spune ci care este temeiul legal pt ... (vezi toată discuția)