avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata datoriilor sotului defunct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata datoriilor sotului defunct

Buna ziua!Sotul meu a decedat in data de 28.09.2012. Nu exista un testament si am inteles ca in urma succesiunii copilul nostru si eu ca tutore vom fi mostenitorii. Intrebarea mea este: ce se intampla cu datoriile contractate de sot, mai exact carduri de credit luate doar pe numele lui, eu avand doar card suplimentar pe cont ( nu am semnat contract, nu am participat cu adeverinta de venit). Ce act normativ ma obliga la plata acestor datorii si care sunt obligatiile bancilor fata de mine pentru a putea sa platesc datoriile in functie de venitul meu? Ce se intampla daca refuz sa platesc acele datorii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:59, 10 Octombrie 2012
Mostenitorii raspund pt datoriile defunctului in limita activelor mostenite. Moestenirea e formata si din bunuri si din datorii , daca acceptati mostenirea, o acceptati cu bune si rele.
Contractul cu banca trebuie respectat, fiecare parte va respecta data scadenta, dobanda etc. Banca va raspunde in fata dvs doar in calitate de mostenitor, cu certificatul de calitate mergeti la banca si obtineti informatii, depuneti cereri, inchideti conturi, retrageti bani etc.
Daca refuzati sa comunicati cu banca,, sa platiti datoriile, bunurile ce au apartinut defunctului, vor fi executate silit.
Banca poate sa va actioneze si pe dvs in judecata si daca dovedeste ca imprumutul reprezinta o datorie comuna a sotilor, contractat pt indeplinirea nevoilor casniciei, instanta va obliga la plata

Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator
Acceptarea succesiunii are ca efect nu doar la dobîndirea bunurilor defunctului (a activului) ci şi suportarea datoriilor acestuia (a pasivului succesiunii).

Prin urmare, nu puteţi fi moştenitor doar asupra activului. Moşteniţi tot, ceea ce înseamnă că va trebui să achitaţi datoriile indiferent dacă aţi semnat sau nu actul juridic din care acestea s-au născut.

Banca nu are nicio obligaţie faţă de dumneavoastră. Dimpotrivă, are dreptul sa solicite executarea silită, fie prin vînzarea bunurilor, fie prin executarea asupra veniturilor dumneavoastră.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenesc și creditul soției? eu nu am semnat nimic la refinanțarea lui, pot fi obligat să-l plătesc? ContSters463231 ContSters463231 Daca sotia a facut o refinantare la bcr primind salariul pe card la aceasta banca,,eu sunt obligat sa-i platesc creditul? Ea a decedat de cancer. Eu nu am ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante in cazul decesului relyrely2010 relyrely2010 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Cu ani in urma sotul meu a facut mai multe credite la diferite banci in nume personal, fara ... (vezi toată discuția)
Credit nevoi personale fara giranti si garantii - titular decedat Boatca Elena Boatca Elena Titularul acestui credit a decedat in urma unui infarct. Banca a oprit 1200 lei din suma imprumutata (10.000 ron) pt. comisioane si asigurare. Familia nu stia ... (vezi toată discuția)