avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Credit nevoi personale fara giranti si garantii - ...
Discuție deschisă în Executare silită

Credit nevoi personale fara giranti si garantii - titular decedat

Titularul acestui credit a decedat in urma unui infarct. Banca a oprit 1200 lei din suma imprumutata (10.000 ron) pt. comisioane si asigurare. Familia nu stia de acest credit si din luna mai 2009 au primit somatii, amenintari cu executare silita si tel;efoane stresante. Am aflat ca banca nici nu mai colaboreaza cu firma asiguratoare ( Garanta SA) Am cerut o copie dupa asigurare si ne-au spus ca au facut asigurari colective, deci nu avem o dovada a asigurarii. Familia poate fi executata silit ,fara proces?Eu cred ca pana la articolul VI din contract (mostenitorii platesc) exista articolul V (asigurarea creditului).
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 13:08, 21 Noiembrie 2009
Nu cred ca este importanta ordine in care sunt trecute articolele. Atunci cand accepti mostenirea accepti si datoriile pe care le-a avut persoana decedata.
Referitor la polita de asigurare - trebuie verificat ce riscuri erau acoperite de aceasta, pentru ca este posibil sa nu fi fost acoperit si riscul decesului.
Banca poate executa silita in baza contractului ce credit care este titlul executoriu, si o poate face prin propriul corp de executori sau prin executori judecatoresti, ceea ce nu implica un proces.
Verificati cand a fost facuta ultima plata sau recunoastere de datorie,sa nu fi intervenit prescriptia (adica sa fi fost in urma cu mai mult de 3 ani) , caz in care banca nu mai poate executa silit.
Asigurarea pentru invaliditate permanemta totala si deces, din accidente a persoanelor imprumutate in baza unui contract de credit nu a fost vazuta si semnata de titular. Creditul este din 10. 08. 2006. La garantarea creditului nu exista gaj, giranti, sau alte garantii.La punctul b) scrie: "indemnizatia de asigurare , cesionata in favoarea bancii, din contractul de asigurare pentru acoperirea celor mentionate mai sus. Ultima plata s-a facut in aprilie 2009, iar decesul a survenit pe 19 mai 2009. Ziua de achitare a ratei urmatoare ar fi fost pe 20 mai. Contractul este semnat numai de titularul decedat. Nu a fost intrebata daca are sot sau alti mostenitori. Nu s-a facut succesiunea.
Eu cred ca daca la garantarea creditului nu exista gaj, giranti, sau alte garantii , a existat in mod obligatoriu o asigurare , darbanca incearca sa va sperie .

Este posibil ca societatea de asigurari sa refuze sa-si indeplineasca obligatiile luate fata de banca din vina bancii , iar banca sa incerce sa recupereze banii de la dumneavoastra .

Cred ca articolul VII din contract prin care era specificat ca mostenitorii platesc , are legatura cu faptul ca asigurarea creditului nu a acoperit toate situatiile , cum ar fi situatia in care debitorul se sinucide .

Prin Decizia 458 din 31 martie 2009, Curtea Constitutionala, intrunita in sedinta publica la data de 26 martie, a decis ca prevederile Codului de Procedura Civila privind inceperea executarii silite fara acordul instantei sunt neconstitutionale.

Astfel, daca prin modificarile Codului Civil operate prin art.I pct.13 din Legea nr.459/2006, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.994 din 13 decembrie 2006, executarea silita era lasata la latitudinea executorului judecatoresc caruia i se inainta “cererea de executare silita”, Curtea Constitutionala considera ca executarea silita trebuie efectuata doar sub control judecatoresc.

Decizia Curtii Constitutionale este definitiva , astfel incat executarea silita urmand a se efectua doar cu acordul instantei.
Mostenitorii pot accepta succesiunea de pe urma defunctului debitor sub beneficiu de inventar, astfel incat acestia nu pot fi obligati la plata "datoriilor defunctului", care depasesc activul mostenirii lasate de defunct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rambursare credit in caz de deces flaviu.flaviu flaviu.flaviu In cazul in care titularul unui contract de credit inceteaza din viata, iar contractul de credit este incheiat fara garantie si fara giranti, banca se poate ... (vezi toată discuția)
Titular credit decedat, girantul continua sa plateasca marr marr Buna ziua. Va schitez urmatoarea situatie: X ia credit bancar fara sa returneze o mare parte de banii respectivi. In timp se ajunge la executie silita. Din ... (vezi toată discuția)
Transmitere datorii la mostenitori Florin Negrea Florin Negrea parinti mei au facut un credit de nevoi personale in2007 la pireeus bank amindoi fara giranti fara nimic fara gaj tata a murit in 2010 mama trage sa moara m-am ... (vezi toată discuția)