avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chirias vs probleme create de proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chirias vs probleme create de proprietar

Buna seara tuturor utilizatorilor acestui site. Am mare nevoie de sprijinul si ajutorul dumneavoastra pentru rezolvarea unei probleme intre mine pe de o parte in calitate de chirias si proprietarul apartamentului in care locuiesc. Pe data de 07.03.2011 am incheiat un contract de inchiriere al unui apartament din Bucuresti, intre mine si proprietarul acestuia,prin intermediul agentiei imobiliare care s-a ocupat de inchirierea acestui apartament. Contractul a fost inregistrat si la administratia financiara a orasului Targoviste, acolo unde proprietarul isi are domiciliul. Acest contract a fost facut pe o perioada de 1 an de la semnarea lui, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu cate 1 an ,nefiind necesara reinnoirea acestuia daca nu surveneau modificari contractuale. Chiria acestuia a fost stabilita la 1300 ron lunar cu plata in avans a 2luni + 1 luna garantie. In momentul in care m-am mutat propriu zis in apartament am inceput sa fac investitii pentru imbutatirea lui si sa platesc datoriile la intretinere,lumina si gaze ale proprietarului,acestea fiind dovedite cu acte. Din pacate in luna octombrie a anului 2011 in urma falimentului societatii la care eram angajat,am ramas fara loc de munca, iar pana in momentul in care mi-am gasit un alt loc de munca, au trecut aprox. 4 luni. De comun acord cu proprietarul am recuperat restanta acumulata la chirie si intretinere pe cele 4 luni in perioada care a urmat dupa gasirea noului job. Cu toata ca in momentul de fata nu am nici o restanta ( chirie, intretinere si utilitati ) proprietarul imi trimite un mai multe S.M.S-uri prin care ma atentioneaza ca trebuie sa evacuez locuinta impreuna cu familia mea compusa 2 adulti si cei 5( cinci ) copii minori pe care ii avem pana la data de 01.11.2012 ".mentionand ca apartamentul se vinde". Ce pot sa fac in situatia de fata, eu neavand nici un debit fata de nimeni,din contra chiria fiind achitata in avans si pentru lunile noiembrie si decembrie prin transfer bancar si avand in continuare un contract de inchiriere valabil pana la 06.03.2013 prin prelungirea automata a celui initial si la ce ma pot astepta din partea proprietarului??? Cum ma pot apara de amenintarile acestuia daca nu respect ceea ce imi transmite prin aceste sms-uri.Mentionez ca proprietarul apartamentului nici pana in momentul de fata nu a binevoit sa mearga la politie impreuna cu noi pentru a ne face mutatia la acesta adresa iar in cazul evacuarii fortate ce facem cu investitiile din apartament ( aer conditionat, plase tantari,aplice plafon, hota aragaz s.a.m.d ) ???. In contractul de inchiriere nu exista nici o clauza speciala ci doar aceea ca in cazul nerespectarii indatoririlor locatarului , locatorul poate solicita rezilierea contractului cu un preaviz de 30 de zile. Cu deosebita stima si consideratie,
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 01:45, 12 Octombrie 2012
In situatia existentei de contract de locatiune,analizati clauzele contractual negociate si asumate referitor la conditiile si situatiile convenite de parti pentru reziliere contract
Referitor la investitiile executate in apartamnetul inchiriat acestea au fost prevazute de recuperat in contractul asumat de parti?
Daca in contract nu sunt prevazute clauze concrete referitor la dreptul dvs de a opera imbunatatiri a caror c/v sa fie scazuta din chirie,va confruntati cu o situatie delicata,nefiind implicata responsabilitatea locatorului si nici obligatia acestuia sa va restituie direct sau din chirie investitia realizata

daca investitiile pe care le-ati facut in apartament au fost fara acordul scris la proprietarului, nu aveti decat sa vi le luati inapoi.
in ceea ce priveste prelungirea tacita a contractului de inchiriere, aceasta functioneaza si, deci, puteti sa locuiti pe mai departe aolo, cel putin in aceasta iarna nu va mai poate evacua, chiar daca va da in judecata. Faptul ca a acceptat sa locuiti mult timp chiar si dupa perioada cu problemele financiare, dovedeste intentia acestuia de a prelungi tacit contractul. Problema apare atunci cand in contractul de inchiriere sunt trecute caluze speciale privind rezilierea, asa ca va sfatuiesc sa cititi cu atentie contractul, si apoi sa va hotarati ce faceti.
1) așteptați punerea în aplicare în scris a proprietarului către dvs. a clauzei contractuale ”cu un preaviz de 30 de zile” ;
2) ceva mai greu va fi să recuperați îmbunătățirile aduse imobilului, eventual cădeți la pace și locuiți în contul sumei îmbunătățirilor sau la primirea scrisă a preavizului, comunicați imediat prin scrisoare recomandată cu Confirmare de primire pretențiile dvs. privind recuperarea sumei bănești aduse ca îmbunătățire.Aici s-ar putea să vă confruntați cu refuzul proprietarului, invocând condițiile stipulate din contractul de închiriere dar reveniți și dvs. cu motivarea că chiar proprietarul a admis în mod tacit acele îmbunătățiri, întrucât niciodată NU a făcut caz de așa ceva.Eventual v-a vizitat de ”N” ori, deci cunoștea situația îmbunătățirilor imobilului.Strângeți PROBE în favoarea dvs. cu privire la valoarea bănească a îmbunătățirilor ce le-ați adus imobilului.
3) formulați răspuns preavizului întocmind înscrisurile în dublu exemplar, unul pt. dvs.
4) dacă veți răspunde preavizului proprietarului susținând pretențiilor dvs de îmbunătățiri, în caz de nerezolvare, ați creat deja un litigiu iar o eventuală încercare de evacuare (depinde ce condiții de evacuare îmbracă speța) ar putea ajunge în fața instanței, prilej pt tragere de timp în favoarea dvs de a rămâne în spațiu până la o eventuală admitere de evacuare, însă, îl veți încurca pe proprietar solicitându-i în instanță ori înapoierea valorii bănești a îmbunătățirilor ori locuiți în contravaloarea bănească a îmbunătățirilor aduse imobilului.
5) NU luați în seamă SMS-urile ce vi le transmite ci doar respectarea clauzelor din contract (preavizul).







-Cap 7. Raspunderea partilor contractante. Art.26 Pentru nerespectarea obligatiilor prevazute in acest contract de una dintre parti,cealalta parte poate solicita rezilierea contractului cu un preaviz prealabil de 30 zile,iar partea in culpa datoreaza celeilate parti daune-interese. Art 27 Pentru neplata chiriei in termenele contractuale, locatorul poate solicita unilateral rezilierea contractului si evacuarea locatorului. - Cap 8. Litigii. Eventuale litigii care s-ar putea ivi in legatura cu acest contract vor fi solutionate pe cale amiabila,iar daca partile nu cad de acord,vor fi solutionate de instantele de judecata competente. Atat este stipulat in acest contract de inchiriere fara alte acte aditionale. Mentionez ca eu mi-am respectat toate obligatiile contractuale. Cu deosebit respect va multumesc pentru timpul acordat acestui subiect.
Alte clauze in afara celor 2 capitole mentionate de mine in postarea urmatoare nu exista.Va multumesc pentru timpul si raspunsul acordat .
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2012
nicu_nae68, utilizator

Alte discuții în legătură

Chirias vs. proprietar - vanzare apartament in timpul perioadei contractuale nicu_nae68 nicu_nae68 Solicit sprijinul si ajutorul d-voastra pentru a rezolva aceasta situatie delicata. .In calitate de chirias am un contract de inchiriere pe 1 an ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere creatza_70 creatza_70 Buna ziua! Am inchiriat in urma cu 2 ani prin intermediul unei agentii imobiliare un apartament cu 2 camere. Contractul nu a fost incheiat prin notariat si ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere nony nony Suntem o institutie publica care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu inchiriat conform unui contract de inchiriere incheiat pe o perioada ... (vezi toată discuția)