Ma bucur sa va salut pentru prima oara, si va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema:
Tatal meu a inchiriat pe o perioada de 3 ani o portiune din imobilul unde locuia unei firme. Tata a decedat in august anul trecut . Eu si sora mea, unici mostenitori dorim sa reziliem acest contract care probabil oricum nu mai e valabil prin decesul unei parti contractante (si impozitul pe venitul din chirii nu e normal sa-l platim pe o persoana decedata). Decesul este o cauza de forta majora? Obligatiile din contract trebuie respectate de urmasi pana la expirarea celor trei ani? Mentionez ca in contract nu exista clauze speciale in acest sens doar cea de forta majora si succesiunea inca nu am facut-o.
Astept cu interes sfaturile dumneavoastra.
Multumesc mult!
Buna ziua.Daca in contractul de inchiriere nu este prevazuta ca si clauza a rezilierii decesul parti, nu puteti rezilia unilateral contractul.Decesul partii nu este o cauza de forta majora.Mostenitorii sunt succesorii defunctului atat in ceea ce proveste drepturile cat si obligatiile acestuia.
În calitate de moştenitori aveţi nu doar dreptul de a vă bucura de toate bunurile defunctului, ci şi de a respecta obligaţiile asumate de el.
Contractul de închiriere nu încetează prin moartea proprietarului, afară de cazul în care încetarea întemeiată pe acest motiv ar fi fost cuprinsă în contract.
Împozitul pe chirie nu este datorat de defunct, ci de moştenitori. Dreptul de moştenire ia naştere de la data decesului celui care lasă moştenirea şi se consolidează retroactiv prin acceptare, chiar dacă dezbaterea succesiunii are loc ulterior.
Solutii???!!!!!
serenne79
Buna ziua,
As aprecia foarte mult daca m-ati putea ajuta cu niste sfaturi.
Sunt asociat si administrator al unei firme cu 2 asociati. Firma functioneaza ... (vezi toată discuția)
Succesiune
ContSters48919
in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)