avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare apartament dupa vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare apartament dupa vanzare

Buna seara tuturor !

Am si eu o intrebare daca pot fii ajutat cu un raspuns.
Am vandut mamei mele (formal fara bani) apartamentul in care locuim impreuna in 1997 cu act de vanzare-cumparare , ca voia sa fie ea propietara avand probleme cu vederea(acum are handicap abia mai distinge) si i-am facut placerea ca sa fie bine.
Acum are 82 de ani si ar vrea sa-mi redea apartamentul pe numele meu.
Exista vreo posibilitate sa anulam contractul de vanzare-cumparare de comun acord? Sau care ar fi cea mai convenabila tranzactie intre noi mai economica de a deveni propietar din nou trecand apartamentul pe numele meu.
Mentionez ca sunt singurul copil si tatal meu este decedat din 1988.

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
Cristian_1011, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alin Gon , Avocat 10:59, 12 Octombrie 2012
Un contract de donatie, ar fi cea mai usoara modalitate. Nu va legati la cap cu o declarare a nulitatii contractului pentru neplata pretului.
Va multumesc pentru raspuns.
Cristian_1011 a scris:

Va multumesc pentru raspuns , dar o aproximatie cat ar costa onorariul notarului pentru donatie stie cineva?


Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
Cristian_1011, utilizator
Tinand cont de varsta inaintata a mamei dumneavoastra dar si de problemele de sanatate pe care indicati ca le are cred ca ar fi cel mai indicat sa redobanditi imobilul prin mostenire de la aceasta, mai ales ca sunteti unic mostenitor. Nu cred ca are sens sa recurgeti la alte variante decat mostenirea deoarece orice varianta ati alege procedura va fi una complicata. In cazul incheierii unui act de donatie, vanzare-cumparere sau al unui testament notarul va va solicita sa faceti dovada existentei unui certificat medico-legal care sa ateste discernamantul mamei dumneavoastra la momentul incheierii unui astfel de act. Pentru oricare alta varianta decat mostenirea legala veti suporta taxe si onorarii mai mari.
Daca sunteti casatorit si nu ati incheiat o conventie privind regimul separatiei de bunuri in cazul unei cumparari bunul poate deveni bun comun al sotilor...
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
Alin Gon, Avocat
Sa inteleg mai bine mostenirea este cumva succesiunea dupa deces?...sau este alta procedura de mostenire?.. Sunt divortat de mult , deci nu se pune problema complicarii situatiei.

Va multumesc pentru raspuns , o zi buna !

Alte discuții în legătură

Act vanzare cumparare imobil cu clauza de uzulfruct viager asya asya am o intrebare ,pariinti mei mi-au facut act de vanzare cumparare pe locuinta cu clauza de uzulfruct viager,tatal a decedat acum 6 ani iar mama acum,cum schimb ... (vezi toată discuția)
Succesiune sau donatie iulia bumbu iulia bumbu Mama poseda o casa si un teren viran. Ce e de facut pentru a intra in posesia lor, eu fiind singura mostenitoare, sa astept decesul mamei pentru succesiune ... (vezi toată discuția)
Mostenire inainte de deces ? camelys76 camelys76 Buna sunt nou pe forum. Intrebarea mea e: sunt plecat din tara de vreo 8 ani ,apartamentul care l-am avut era al mamei mele dar am platit jumatate la el in ... (vezi toată discuția)