avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizită minor acordat pentru bunică
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizită minor acordat pentru bunică

Buna ziua,

In urma divortului, tatal fetitei mele minore a cerut un program de vizita, pe care eu i l-am acordat, respectiv de doua ori pe luna, o zi in domiciliul sau.
Fosta mea soacra, m-a actionat in instanta pentru ca si ea, la randul ei , sa beneficieze de un program de vizita pentru minora, respectiv de patru ori pe luna, in domiciliul sau.
In motivarea actiunii, aceasta justifica lipsa din tara a tatalui minorei, care, sustine fosta mea soacra, s-ar afla la munca in alta tara.(cu toate ca tatal a declarat ca nu realizeaza venituri, nu este incadrat in munca, astfel fiind obligat la plata unei pensii de intretinere de 150 lei lunar).
Ma poate obliga instanta la acordarea acestui program de vizita catre bunica, avand in vedere ca tatal minorei deja beneficiaza de un program pe care l-a solicitat in cadreul procesului de divort?
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ecaterinaa , utilizator 18:53, 14 Octombrie 2012
In baza legii 272/2004, bunicii ar putea beneficia de un drept la relatii personale cu minorul. Totusi, pana acum am vazut ca instantele au acordat acest drept doar bunicilor din partea parintilor decedati.

Cazul Madalina Manole este unul elocvent.

Art. 14 din Legea 272/2004
(1) Copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament.
(2) Copilul are dreptul de a-și cunoaște rudele și de a întreține relații personale cu acestea, precum și cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.
(3) Părinții sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot împiedica relațiile personale ale acestuia cu bunicii, frații și surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie, decât în cazurile în care instanța decide în acest sens, apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Va multumesc pentru raspunsul acordat.
Aceste prevederi legale imi sunt cunoscute si mie.In cadrul acestui proces, judecatorul instantei de fond, a dat o sentinta halucinanta pentru mine. Ii acorda reclamantei (fosta mea soacra) un program de vizita dupa cum urmeaza: o zi pe saptamana, 8 ore pe zi, la domiciliul paratei (adica la domiciliul meu!!!)
Logica judecatorului nu o inteleg, atat timp car fosta mea soacra ma actioneaza in judecata, inseamna ca eu si ea nu ne putem intelege pe cale amiabila, mai exact nu putem comunica.Cum poate domnul judecator sa mi-o aduca in casa de patru ori pe luna, cate 8 ore?
Tin sa precizez ca tatal minorei, dupa cum am spus mai inainte, beneficiaza de program de vizita, pe care si-l mai exercita cand vine in tara.
In conditiile acestea, se permit doua programe de vizita pentru acelasi copil?
Aceasta sentinta am atacat-o cu apel, urmand ca luna urmatoare sa ne judecam la tribunal.
Cu toate acestea, mi se pare ilogic ca bunicilor parintelui caruia nu i-a fost acordata custodia sa li se acorde program de vizita, atat timp cat parintele respectiv este in viata, este in libertate etc...










Pot exista doua programe de relatii personale cu minorul, beneficiarii sunt diferiti. Decizia instantei mi se pare chiar ok, va permite sa supravegheati ce vorbeste și ce atitudine are bunica cu copilul.
Este destul de logic, copilul si bunicii parintelui nerezident au dreptul la relatii personale.
Va multumesc din nou pentru raspuns.
Mi s-ar fi parut si mie ok, in conditiile in care tatal ar fi recunoscut ca are un loc de munca in strainatate, care nu ii permite sa isi exercite programul de vizita, si ar fi platit pensia alimentara aferenta salariului sau. Insa in conditiile in care tatal minorei sustine ca nu este incadrat in munca, de ce este logic ca instanta sa ii acorde bunicii program de vizita?
Si gandind-o altfel, programul de 8 ore pe zi acordat bunicii, este de la 10:00 la 18:00. In acest interval copilul doarme la pranz, pentru ca acesta e programul sau, este un copil de 2 ani si cateva luni. Ce fac eu cu fosta mea soacra (cu care nu ma inteleg deloc) in cele 2-3 ore in care copilul doarme? Sunt totusi 8 ore pe zi, nu sunt 2...
Si luand-o altfel, in conditiile acestea ar putea ca prin absurd vorbind, si parintii mei sa ceara program de vizita, ca si bunici, asta ce inseamna, ca acest copil minor este intr-o permanenta vizita cu rudele...?
Doamna Cristina
Hotararea este buna pentru dvs., nu trebuia sa o atacati cu apel.
Daca fosta soacra vine in vizita, nu sunteti obligata sa o primiti in proprietatea Dvs, dar nici ea nu are dreptul sa ia fata cu dansa. Deci deschideti poarta, fata inauntru, soacra afara si uite asa, ii trece cheful de vizita.
Sa nu va mirati daca la apel, soacra o va putea lua acasa la ea :O

Da doamna, merita sa ceara si bunicii materni program de vizita, si matusa sau unchiul(nu aveti frati? cu cat mai multi, cu atat mai bine), in cererea lor se pot baza pe nediscriminare, rudele mamei sunt la fel de importante ca cele ale tatalui.

Sentinta este ca bunica poate vizita minora la domiciliul sau; nu sunt de meserie jurist, dar stiu ca proprietatea e sfanta si nu exista hotarare judecatoreasca sa-mi impuna mie sa primesc pe cineva in casa.
Chiar si cei care vin sa-si ia odrasla in programul de vizita nu intra in casa ci parintele rezident preda copilul la usa/ poarta. Si copilul poate vrea sa plece, poate nu...
Sunt o "ea".
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent, va rog alyna25 alyna25 Buna seara, Ma numesc Aly, si sunt in proces de divort cu sotul meu si nu ne intelegem asupra dreptului de vizitare al fetitei noastre de doar 1 an. Nu ... (vezi toată discuția)
Bunicii paterni si programul de vizitare turcudaniela turcudaniela Buna ziua, Luna viitoare am primul termen in procesul de divort, fostul sot este plecat din tara si l-a imputernicit pe tatal lui sa il reprezinte....tatal ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor Cristina Gabriela30 Cristina Gabriela30 Buna ziua. As dori sa divortez de sotul meu, amiabil la notar. Avem un copil minor in varsta de 1 an. In principiu ne intelegem pentru partajul bunurilor, e de ... (vezi toată discuția)