Buna seara !
Va rog frumos ajutati-mă cu un sfat legat de cum as putea sa trec apartamentul in care locuiesc , de pe persoana juridică pe persoana fizica ( adică sa il cumpar).
Acest apartament , l-am achiziționat in anul 2000 si la acea vreme, am optat ptr a il cumpara pe firma.
Acum ptr acest apartament , platesc impozit cca 6000 RON , in condițiile in care pe persoana fizica as plăti Max 300 RON.
Mi-a fost destul de greu si anul acesta sa platesc impozit , si vreau sa iau măsuri ptr ca la anul sa nu mai platesc atât.
Mentionez ca apartamentul , nu este sediu de firma , ci este chiar o locuința ptr familia mea.
Ce variante exista , pentru costuri cat mai mici , având in vedere următoarele :
Apartamentul este ipotecat la banca. Poate banca sa nu fie de acord cu aceasta vânzare ? Pot , explica de ce doresc acest lucru, si îmi pot lua angajamentul ptr plata ratelor ( ca si pana acum , căci tot eu le platesc si acum ...si dupa ).
De-alungul timpului , eu -persoana fizica, am creditat societatea cu sume in valoare peste prețul apartamentului. Aceste sume , nu mi le-am recuperat, sunt încă in firma. Pot cere contabilului sa facem o dare in plata ? Asa am auzit ca se mai procedeaza .
Va trebui sa platesc si TVA-ul ? Daca da , la care valoare ? cea cu care a fost înregistrat in firma ?
Astept cu interes răspunsurile Dvs.Multumesc
Am făcut reevaluarea imobilului in 2011. Iar impozitul pentru anul 2012 a fost de 5300 RON .
Nu pot lua in calcul varianta cu inchisul firmei deoarece am credite .
Îmi puteti spune daca mă pot folosi de creditarea care am făcut-o societății , pentru trecerea imobilului pe persoana fizica ( adică pe numele meu ) ?
Da . Acest imobil este ipotecat ptr un credit persoana juridică . Tocmai de aceea am si spus , ca va trebui sa obtin prima data acordul băncii. Si , nu cred sa fie o problema atâta timp cat îmi iau angajamentul ,ca in calitate de patron al firmei , unic asociat , voi plăti ca si pana acum ratele .Practic nu instrainez imobilul , decât in acte, de pe firma mea pe persoana fizica -eu .Si de fapt , tot eu sunt proprietar / locatar.
Dar , vroiam sa stiu ce alternativa ( contabila in primul rând , ptr ca am creditat firma si trebuie cumva sa îmi recuperez banii "investiți " ) exista ptr a trece apartamentul pe persoana fizica . Mai ales , ca in momentul in care voi deschide subiectul la banca, si le voi cere acordul .....trebuie sa stiu exact cum prezint situația.
Multumesc , si va rog ajutati-mă cu sugestii la problema prezentată.
Cu respect,
Klara