avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce obligatii au proprietarii unui spatiu comercial de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce obligatii au proprietarii unui spatiu comercial de la parterul unui bloc

Situatia este urmatoare: intregul parter al blocului este spatiu comercial apartinind aceluiasi proprietar. Spatiul comercial nu a mai fost folosit de cel putin 3 ani, fiind lasat in paragina. de cind este parasit, oamenii fara adapost au spart geamurile si s-au adapostit in acest spatiu comercial. proprietarii apartamentelor de la etajele superioare au chemat politia, dar politia le-a spus ca nu au dreptul sa patrunda in incinta spatiului comercial.
in interiorul spatiului comercial se afla retelele care deservesc apartamentele de la etaj: canalizare, apa. de asemeni spatiul este in continuare racordat la gaz si electricitate.
Proprietarii apartamentelor sunt ingrijorati ca pot fi distruse retelele de apa si canalizare care traverseaza spatiul comercial, de asemeni se tem ca pot sarii in aer, daca cei care intra abuziv in acel spatiu decid sa distruga reteaua de gaz care deserveste spatiul comercial.
mentionez ca proprietarul spatiului, desi a fost sesizat de catre Asociatia de proprietari ca ii este incalcata frecvent proprietatea, n-a luat nici o masura, si nici nu a reparat daunele deja produse de intrusi.
Intrebarea e urmatoarea: ce posibilitate au proprietarii apartamentelor din bloc, sa oblige proprietarul spatiului comercial sa isi salubrizeze si securizeze acel spatiu?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:50, 12 Octombrie 2012
Legea 230/2007 Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Nici un proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Presedintele asociatiei trebuie sa ia legatura cu proprietarii spatiului respectiv, macar sa puna grilaje si sa il inchida, daca nu vrea sa colaboreze il dati in judecata.
Proprietarii nu pot intervenii in nume propriu ,avand in vedere ca spoatiul constituie proprietate privata
Asociatia de proprietari in temeiul disp art 51 din L nr 230/2007
detine un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu

Teoretic si legal ,in situatia mentionata de dvs ,opereaza si dispozitiile art 17,18 din L nr 230/2007
Practic,asociatia de proprietari,cu scopul protejarii intereselor majoritatii proprietarilor si pentru asigurarea instalatiei condominiului,poate decide alocarea de suma pentru executarea de sistem de siguranta impotriva patrunderii in respectivul spatiu
C/v executie poate fi impusa pe lista de intretinere respectivului proprietar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract furnizare apa elenaadriana elenaadriana Am inchiriat un spatiu intr-un bloc de locuinte, la parterul acestuia, spatiu comerciial prevazut din constructie, unde urmeaza sa functioneze o societate ... (vezi toată discuția)
Spatii comerciale care nu fac parte din asociatia de proprietari caragiu caragiu Desi pare greu de crezut inca mai sunt spatii comerciale situate la parterul blocurilor care nu au acord de asociere cu asociatia de proprietari. Nepasare, ... (vezi toată discuția)
Temperatura mediului ambiental intr-un spatiu comercial in bloc maxx_bgd maxx_bgd Salutare tuturor, in caz ca nu am postat unde trebuie, rog ca acest topic sa fie mutat in categoria corespunzatoare. Parintii mei se confrunta cu o ... (vezi toată discuția)