avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de vanzare teren mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de vanzare teren mostenire

tatal meu a decedat in 2008,iar acum am aflat de la o ruda indepartata ca detine 30 arii teren undeva la tara pe care un investitor ar fi interesat sa-l cumpere,mentionez ca eu nu am stiut de aceasta proprietate a lui si la succesiunea dezbatuta in termenul legal (2009) nu am declarat acest teren,noi acum am cautat prin actele ramase de la tatal meu si am gasit doar un nr.de contract vanzare-cumparare din anul 1922(precizez ca doar nr.acestui act,fara certificatul de proprietate),intrebarea mea este cum as putea sa vand acest pamant ?ce acte mi-ar trebui si mai ales ce cheltuieli ar implica obtinerea acestor acte.si o alta intrebare ar trebui sa platesc impozit pentru acest pamant pentru aceasta perioada -dupa decesul tatalui meu,pentru ca el a fost veteran de razboi si a fost scutit de plata impozitului cat timp a trait.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:36, 14 Octombrie 2012
In primul rand nu puteti vinde fara un act de proprietate, in al doilearand nu puteti vinde fara cadastru si intabulare. trebuie sa o luati din aproape in aproape...mergeti si obtineti un istoric de rol fiscal, daca terenul este intabulat, puteti face si un istoric al cartii funciare ca sa dati de actul de proprietate... Acest act puteti sa l gasiti la Arhivele Nationale.
Dupa momentul incetarii din viata a tatalui, datorati impozit bineinteles pentru teren...si mai datorati si impozit pe suplimentul acesta de succesiune adica pe acest teren deoarece a trecut mai Bine de doi ani de la deces cu aceasta suplimentare la masa succesorala, acest impozit este de 1% calculat la valoarea de expertiza imobiliara notariala.
Pentru a vinde un teren, trebuie mai intai sa il ai .Ce trebuie sa vezi si sa faci?
- daca tatal fost proprietar de drept pe acel teren;
- apoi supliment al certificatului de mostenitor, la acelasi notar unde s-a facut prima succesiune;
- daca esti unic mostenitor, se face suplementarea masei succesorale si devii unic mostenitor;
-daca mai sunt si alti mostrnitori legali, atunci si acestia vor obtine cota parte din acel teren;
- intabularea certificatului de mostenitor;
- efectuarea vanzarii acelui teren.
E normal sa fie achitat la zi impozitul.
Cheltuielie le poate estima cel mai bine notarul care a facut succesiunea.
SUCCES
multumesc mult pentru raspuns
#-o#-o in ce priveste sa intreb notarul care a facut succesiunea mai bine nu..........desi sunt singur mostenitor si am facut succesiunea in termen legal 40-50 zile dupa deces mi-a luat o "caruta " de bani (nu stiu dupa ce evaluari si criterii a facut calcule dar m-a costat 60 milioane lei vechi ;););)
mentionez ca era vorba de o casuta modesta batraneasca,pentru ca nu am vrut ca baiatul meu sa plateasca asa mult dupa urma mea am hotarat sa-i fac act de vanzare-cumparare la cateva luni dupa obtinerea actului de proprietate si pentru ca mi-am ales eu notarul (care nu era era de asa notarietate ca primul la care eram repartizata din oficiu)m-a costat doar 20 mil,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
in ce priveste acel pamant mai bine ma las pagubas nu cred ca merita atata umblat si cheltuiala,doar ca din cate am inteles acolo este vorba de mai mult teren pe care un investitor vrea sa-si faca o balastiera si asa s-a descoperit ca acei 30 arii sunt in proprietatea tatalui meu,el vrea sa cumpere toata suprafata de care are nevoie si banuiesc ca are si experti care sa umble dupa aprobari si acte si daca chiar isi doreste acel pamant il poate folosi sanatos ca eu oricum nu ajung pe acolo si ma gandesc ca chiar este pacat sa stea nefolosit.
inca odata multumesc pentru raspuns
Sunt taxari diferite la succesiune si la vanzare, in plus la vanzare cumparare vanzand fiului se taxeaza sub valoarea de grila pentru ca este intre rude de grad 1.....
Joha a scris:

Sunt taxari diferite la succesiune si la vanzare, in plus la vanzare cumparare vanzand fiului se taxeaza sub valoarea de grila pentru ca este intre rude de grad 1.....

ok,sunt de acord cu tine desi ......ca o intrebare retorica succesiunea de la tata la fiu nu erau tot rude de grad 1...........
noi am aflat ulterior dupa depunerea actelor si plata efectuata ca acel notar era unul foarte renumit si practica cele mai mari tarife din oras,atunci in 2009 eram repartizati din oficiu pentru succesiune la notarul care avea zona sau strada in "custodia"lui,intre timp am inteles ca sau schimbat regulile si iti poti alege tu ce notar vrei,oricum acea experienta avuta atunci mi-a lasat un "gust amar"mai ales ca era imediat dupa inmormantare si parastasul de 40 zile care ne-au costat o gramada de bani,desi ne-am limitat la strictul necesar pentru noi a fost o cheltuiala enorm de mare,si sincer nu ma asteptam la asa tarife mai ales ca eram scutiti de acel impozit catre stat pt ca s-a facut in termenul prevazut de lege(asta era teoretic pentru ca mie atunci mi-a taiat 3 chitante care totalizau 60 mil lei sin care pe una (val 14 mil lei ) scrie ceva in genul impozit recalculat cf nu stiu carei legi,,,,,,3,5 mil lei pentru redactare #-o#-o#-o
,iar 42 mil lei onorariu
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
dar revenind la discutia propriu zisa am vb la tel cu acel nepot de pe var ;) de la tara si el zicea ca cel om de afaceri (investitor) le-a spus sa ne caute si sa ne spuna ca este suficient doar certificatul de deces al tatalui meu si certificatul de proprietar ( pe care nu il avem )si contra unei sume de bani (2 euro /mp) sa facem actele de vanzare pentru acel teren.
eu ma indoiesc ca este posibila aceasta operatiune fara succesiune si alte taxe aferente.

Alte discuții în legătură

Un sfat pentru un pamant alexutzu1234 alexutzu1234 Buna ziua am casa la tara plus 7 terenuri arabile am niste vecini care vor sa imi cumpere un teren da problema este ca terenul respectiv este pe numele bunici ... (vezi toată discuția)
Vanzare pamant de catre coproprietar, cu proprietar decedat Crissy13 Crissy13 Buna ziua . Mama mea doreste sa vanda un pamant la care proprietar in acte e trecut tatal meu ,decedat cu ani in urma. Ca sa vanda pamantul ,trebuie neaparat ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire dupa bunici ADELA.B ADELA.B Buna ziua , Ma confrunt cu o problema de dezbatere . Bunicii mei au decedat si tatal meu a decedat si nu s-a facut dezbaterea de mostenire asupra unui teren ... (vezi toată discuția)