avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... sarcina probei...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

sarcina probei...

...in situatia unei cereri reconventionale revine cui?
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 11:25, 28 Ianuarie 2009
peraspera a scris:

...in situatia unei cereri reconventionale revine cui?


Intrucat ambele parti au pretentii, trebuie sa si le dovedeasca apeland la mijloacele de proba reglementate in Codul de procedura civila.
In procesul civil este consacrat principiul potrivit caruia partea care face o afirmatie sau o propunere in fata organului de judecata este obligata sa o dovedeasca.
Astfel, art.1169 C.civ. consacră regula potrivit căreia : „cel ce face o propunere înaintea judecăţii trebuie să o dovedească” . Din această regulă rezultă că oricine evocă un drept, un fapt, trebuie să îl dovedească.
Sunt situaţii în care pârâtul are mai întâi sarcina probei.
Când pârâtul introduce o cerere reconvenţională sau o cerere de chemare în garanţie a unui terţ, el se transformă în reclamant atât în instanţă cât şi în raportul probatoriu, aplicându-i-se în întregime regula comună privind sarcina probei. În această situaţie, reclamantul din cererea de chemare în judecată va avea sarcina probei după ce pârâtul şi-a dovedit afirmaţiile .
Mii de multumiri; foarte clar si complet raspuns. Per aspera ad astra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod al muncii ctynn ctynn se doreste, pe langa altele, abrogarea art. 287 din actualul Cod al Muncii. in aceste condiitii majoritatea conflictelor de munca nu se vor mai putea judeca ... (vezi toată discuția)
Nemotivarea contestatiei ramy84 ramy84 Angajatorul a emis o decizie de concediere disciplinara, cu art. 61 lit. a C. Muncii. Angajata a depus contestatie in instanta impotriva deciziei de ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca fara martori ContSters205948 ContSters205948 IN ziua de azi nu este uneala cind dai in judecata angajatorul dar in judecata daca nu ai copii xerox dupa procesele verbale si angajatorul zice ca nu este ... (vezi toată discuția)