De obicei latura civila se judeca dupa cea penala, dandu-se o hotarare in baza celei penale si in baza probelor administrate in penal, acum depinde si despre ce este vorba.
Prin solutionarea unui proces penal se solutioneaza latura penala a cauzei si se poate solutiona si latura civila, in acelasi timp. De asemenea este posibil ca latura civila sa fie disjunsa, sa se solutioneze in mod separat la o instanta civila. In primul caz, judecatorul apreciind asupra laturei penale, va solutiona si latura civila a cauzei. In al doilea caz, latura civila va putea fi solutionata numai dupa solutionarea definitiva a cauzei penale potrivit principiului "penalul tine in loc civilul".
Dupa trimiterea in judecata a inculpatului, se vor cita partile inclusiv partile vatamate.
La primul termen de judecata partile vatamate se pot constitui parti civile prin declaratie in fata instantei in care vor arata care este prejudiciul si din ce este format (prejudiciu material si moral). Ulterior se vor face probe cu privire la acest prejudiciu.
Latura civila se va judeca conform codului civil. Pronuntarea se va face fie odata cu latura penala, fie se poate disjunge.
Competenta
orosionnic
buna ziua in cauza fiind un proces penal ptr ucidere din culpa la judecatorie se face disjungere ptr pretenti in civil si se pronunta pe pretenti ... (vezi toată discuția)
Daune
mironescu valentin
Din parte vatamata,daca ma constitui parte civila,in proces penal in care sunt m-ai multi inculpati. Care sunt sansele sa ma indrept cu pretentii catre toti ... (vezi toată discuția)