avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... competenta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

competenta

buna ziua in cauza fiind un proces penal ptr ucidere din culpa la judecatorie se face disjungere ptr pretenti in civil si se pronunta pe pretenti .intrebarea este in recurs la Curte de Apel se poate casa sentinta daca la pronuntarea de la judecatorie (in civil) a fost lipsa procurorul? sau mai bine zis necesita neaparat prezenta procurorului pe acest proces civil care sa disjuns din penal? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: orosionnic , utilizator 16:39, 3 Februarie 2013
Recursul se va judeca la Tribunal si nu la Curtea de apel. Fiind o cauza civila unde nu este neaparata nevoie de participarea procurorului,nu este motiv de casare. In caz ca victima era minor situatia se schimba. Trebuie studiat dosarul.
materi juridica a procesului este civil dar fiind disjuns din penal intrbarea este daca necesita procuror sau nu procesul? iar urmatoare cale de atac este cu siguranta la curte de apel asa ni sa spus.va multumesc
Potrivit art.315 alin.1 C. proc. pen. procurorul este obligat să participe la şedinţele de judecată ale judecătoriilor, în cauzele în care instanţa de judecată a fost sesizată prin rechizitoriu, în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii de 3 ani sau mai mare ori în cauzele în care unul dintre inculpaţi se află în stare de detenţie sau în vreuna dintre situaţiile prevăzute în art. 171 alin. 2, precum şi în cazul în care se dispune înlocuirea pedepsei amenzii cu cea a închisorii.

Conform art.197 alin. 2 C. pen., este sancţionată cu nulitatea dispoziţiile relative la participarea procurorului, nulitate care nu poate fi înlăturară în niciun fel şi care poate fi invocată în orice stare a procesului şi se ia în considerare chiar din oficiu.


intrebare_ aceste articole se refera la speta care am prezentat-o mai sus ?sau nu face obiectul ei?
Disjungerea nu are la baza rechizitoriul ci incheierea instantei. Recursul se va juDeca la tribunal.
,,Procedând la disjungerea laturii civile de latura penală, cauza se judecă tot după procedura penală, părţile având calitatea de inculpaţi, părţi civile, părţi responsabile civilmente, etc. şi nu de reclamanţi sau pârâţi aşa cum a reţinut instanţa de judecată.

Prin urmare, având în vedere că instanţa de fond nu a respectat dispoziţiile Codului de procedură penală la soluţionarea cauzei disjunse, respectiv a lipsit procurorul, hotărârea atacată este lovită de nulitate absolută.,, Aceasta hotarare am gasito pe un forum si asi avea rugamintea sa ma clarific daca si procesul prezentat mai sus se incadreaza in aceeasi situatie? va multumesc.


Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2013
orosionnic, utilizator

Alte discuții în legătură

Citatie - nelamurire nikolos nikolos Am o nelamurire ? caz :art 178 cp alin 1si 2 / 184 alin 1 si 3 nr dosar xxxx/306/2012. Am primit citatie anul trecut 2012 in calitate de inculpat in care in ... (vezi toată discuția)
Disjungere actiune civila din procesul penal ralucagogiltan ralucagogiltan in cazul unui proces penal in care inculpatul recunoaste fapta facandu-se aplicarea art 320 ind. 1 c.pr.pen., s-a disjuns actiunea civila. in acest caz, este ... (vezi toată discuția)
Pronuntare in baza art 320 aln 1 nikolos nikolos se amana pronuntarea pina la 15 oct ( pe penal ) si se deschide dosar nou pe civil si se judeca tot la sectia penala. intrebare : avocatul care m-a reprezentat ... (vezi toată discuția)