avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... competenta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

competenta

buna ziua in cauza fiind un proces penal ptr ucidere din culpa la judecatorie se face disjungere ptr pretenti in civil si se pronunta pe pretenti .intrebarea este in recurs la Curte de Apel se poate casa sentinta daca la pronuntarea de la judecatorie (in civil) a fost lipsa procurorul? sau mai bine zis necesita neaparat prezenta procurorului pe acest proces civil care sa disjuns din penal? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: orosionnic , utilizator 16:39, 3 Februarie 2013
Notă (judecător Mihaela Vasiescu): Într-adevăr. judecata acţiunii civile, după disjungerea ei de acţiunea penală, este guvernată de regulile procedurii penale şi nu de ale procedurii civile, întrucât legea procesual penală prevede expres cazurile în care acţiunea civilă se exercită în faţa instanţei civile, după dispoziţiile procesual penale civile, or situaţia analizată nu se încadrează între aceste cazuri. Astfel, judecata acţiunii civile va avea loc potrivit dispoziţiilor cuprinse în Partea specială, Titlul II al Codului de procedură penală cu referire la prevederile pertinente ale Părţii generale a aceluiaşi cod, şi nu după dispoziţiile Codului de procedură civilă. În acest sens, cu titlu particular, prezenţa procurorului la judecată este obligatorie, în cazurile prevăzute de art. 315 C. proc. pen., obligatorie este şi prezenţa la judecată a inculpatului aflat în stare de deţinere, cum obligatorie este şi asistenţa lui juridică în cazurile prevăzute de art. 171 C. proc. pen. Totodată, părţile păstrează calitatea de inculpaţi, părţi civile, părţi responsabile civilmente şi nu o dobândesc pe aceea de reclamanţi sau pârâţi, iar hotărârea prin care se soluţionează latura civilă a procesului este supusă căilor de atac, titularilor şi termenelor de exercitare a acestora, aşa cum sunt prevăzute de C. proc. pen. intrebare: buna seara va rog sa ma lamuriti daca cumva acesta nota face referire sau nu la cazul prezentat mai sus? va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2013
orosionnic, utilizator
Da, in practica instantelor si in hotararea pe care ati gasit-o dvs. participarea procurorului este obligatorie la disjungerea cauzei pe latura civila.
Asta o puteti sustine si la Curtea de Apel.

Dvs. ati postat o problema de drept penal la drept civil.
Poate va ajuta:

Curtea de apel BUCUREªTI
BUCUREªTI
DosareInformaţii detaliate despre dosar

Numãr unic dosar:
(Numãr în format vechi) 18361/301/2012 (2411/2012)
Înregistrat în data de: 18.07.2012
Obiect dosar: vătămarea corporală din culpă (art. 184 C.p.)
Materia juridicã: Penal
Stadiu procesual: Recurs
Părţi: SC OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP SA : Recurent
SC BCR ASIGURÃRI VIENA INSURANCE GROUP SA : Recurent
RISTEA SANDU MARIAN : Intimat

SPITALUL CLINC DE URGENŢÃ "SF. IOAN" : Intimat
CÃI DE ATAC:
Tip acţiune Data declarare Cine declara
Recurs 11/07/2012
Pagina 1


TERMENE DE JUDECATÃ:
Data Detalii
19/09/2012 Amână cauza
Solutie: lipsă de apărare şi pt a lua cunoştinţă de motivele de recurs
17/10/2012 Declinare de competenţă
Solutie: Decizia penală 1968/17.10.2012 decizia penală nr. 1966 - declină competenţa de soluţionare a cauzei la Tribunalul Bucureşti . onorariul avocat din oficiu de 100 lei se suportă din fondul MJ.
:) Intreba de ucidere din culpa si nu de vatamare corporala, desi este discutabil si la art. 184 in functie de plangerea prealabila.
da ptr ca sa disjuns din procesul penal latura civila si sa judecat in civil in loc sa se judece tot in penal pronuntanduse in acest caz la judecatorie,ce se va intimpla mai departe aceasta este intrebarea??????????/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie - nelamurire nikolos nikolos Am o nelamurire ? caz :art 178 cp alin 1si 2 / 184 alin 1 si 3 nr dosar xxxx/306/2012. Am primit citatie anul trecut 2012 in calitate de inculpat in care in ... (vezi toată discuția)
Disjungere actiune civila din procesul penal ralucagogiltan ralucagogiltan in cazul unui proces penal in care inculpatul recunoaste fapta facandu-se aplicarea art 320 ind. 1 c.pr.pen., s-a disjuns actiunea civila. in acest caz, este ... (vezi toată discuția)
Pronuntare in baza art 320 aln 1 nikolos nikolos se amana pronuntarea pina la 15 oct ( pe penal ) si se deschide dosar nou pe civil si se judeca tot la sectia penala. intrebare : avocatul care m-a reprezentat ... (vezi toată discuția)