avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prelungire concediu crestere copil de la un 1 la 2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prelungire concediu crestere copil de la un 1 la 2

sunt educatoare ,am nascut pe 19 iunie 2012,si mi-am ales sa stau acasa mai putin de 1 an,pentru a primi suplimentul de insertie de 500 ron,conform noii legi acesta se acorda si daca mergi la serviciu pana la 2 ani,eu ar trebui sa merg la serviciu in iunie 2013,as putea sa-mi prelungesc concediu pana la 1 septembrie 2013 ,sa nu mai deranjez in timpul anului scolar suplinitoarea de pe postul meu?
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
andreea_cristina, utilizator
Cel mai recent răspuns: marialov , utilizator 11:04, 19 Octombrie 2012
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

2. Deci ramane cum ati optat initial, nu se poate schimba optiunea.
Dl Avocat, si Art. II. - Modificarile aduse prin prezenta lege la art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (2) si (3), art. 7, 9 si art. 30 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica incepand cu drepturile lunii octombrie 2012, inclusiv pentru persoanele ale caror drepturi au fost stabilite pana la aceasta data " la cine se refera ? Spune " inclusiv" ale caror drepturi au fost stabilite pana in aceasta data .
Cu stima ,
marialov:

1. Initiatoarea topicului a nascut in 2012 deci intra sub incidenta OUG 111/2010.

2. OUG 111/2010 s-a modificat in sensul ca:
- procentul pentru calcularea indemnizateiei pentru CCC s-a modificat, de la 75% la 85%:
- stimulentul de insertie se acorda si in cazul in care se opteaza pentru CCC pana la 2 ani;
- indemnizatia pentru CCC se acorda pentru toate nasterile (nu numai pentru primele 3).

3. Nu s-a modificat insa art.2(7) care nu permite schimbarea optiunii initiale.

4. - Modificarile aratate de mine la pct.2 se aplica, de la 01.10.2012, si celor care au drepturile stabilite inainte de aceasta data (adica userul nostru va primi o indemnizatie mai mare de la data de 01.10.2012)
- Este vorba de modificare procentului, de posibilitatea de a beneficia de stimulentul de insertie si in cazul CCC pana la 2 ani si de posibilitatea de a beneficia de indemnizatie pentru CCC pentru toti copiii (nu numai pentru primii 3).

5. Asa ca nu inteleg care este nedumerirea dvs.
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns ! Nu intelegeam de ce nu se poate opta pentru prelungirea concediului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie iuliagheta iuliagheta buna ziua. am o nelamurire.eu am nascut pe 8 aprilie 2011.am optat pentru concediu de indemnizatie de 2 ani.la 5 luni dupa ce am nascut am inceput ... (vezi toată discuția)
Stimulent de la stat dupa cic francuradu francuradu Buna ziua, Am si eu 2 chestiuni in care as dori sa ma ajutati: 1. Sotia mea a intrat in CIC (concediu ingrijire copil ) pe 8 octombrie 2012. Stiu ca legea ... (vezi toată discuția)
Stimulent crestere copil geo_kemy geo_kemy Buna ziua, Momentan sunt in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani si m-ar interesa daca ma intorc la serviciu mai devreme (adica de luna ... (vezi toată discuția)