avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termenul de depunere a întâmpinãrii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termenul de depunere a întâmpinãrii

Daca parata a depus intampinarea in data de 12.10.2012 iar ziua procesului a fost in data de 16.10.2012 se poate invoca exceptie pe procedura deoarece nu a respectat termenul de 5 zile conform art 101 alin 1 c.pr.civ ? Ce se inampla in acest caz ? Intampinarea devine nula?
Multumesc pt raspuns
În actuala reglementare întâmpinarea se poate depune chiar și direct în fața instanței la primul termen de judecată, urmând să se acorde un termne la cerere pentru ca cealaltă parte să ia cunoștință de aceasta.
Buna seara .
Intr-adevar, art.203 cu privire la intampinare,este din NCC care nu a intrat in vigoare inca,nu in actualul cod .Intampinarea nedepusa in termenul minim de 5 zile de ziua stabilita pentru data judecatii,nu se va mai lua in considerare,decat daca paratul dovedeste ca a fost in imposibilitate indepenenta de vointa sa ,ca sa se incadreze in termenul de minim 5 zile.
Cu stima,
Marius Bote .
Intampinarea se poate depune inclusiv pana la prima zi de infatisare. Prima zi de infatisare nu semnifica primul termen de judecata,acesta putand fi chiar al doilea. Prima zi de infatisare se considera ca fiind atunci cand partile legal citate pot pune concluzii. in speta dvs. Paratul a fost in termenul de depunere a intampinarii cu nici o alta consecinta juridica.
Ei, nu e chiar așa. Sunt și oameni care nu își pot permite un avocat(prietenii știu de ce), dar se pot apăra și singuri. Legile sunt publice și oricine le poate citi și înțelege, mai ales dacă este direct interesat. Nu este obligatoriu să ai facultatea de drept pentru a invoca o excepție. Părerea mea. AC
Aveți dreptate doar că depunerea întâmpinării nu are legătură cu angajarea unui avocat. :)

Din acest punct de vedere diaccezar are dreptate: întâpinarea poate fi depusă până la prima zi de înfățișare (în practică acel termen de 5 zile este mai mult unul de recomandare).
Sancțiunea nedepunerii întâmpinării este decăderii pârâtului din dreptul de a ridica excepții sau de a propune probe (cu unele excepții).
Întradevăr că dacă pârâtul nu este asistat, instanța îi va face cunoscute aceste drepturi și eventual îi va acorda un termen.

Alte discuții în legătură

Care sunt exceptiile de ordine publica? ddianna ddianna Buna ziua, Nedepunerea intampinarii in termenul prevazut de lege atrage decaderea paratului de a mai putea propune probe si de a invoca exceptii in afara ... (vezi toată discuția)
Intampinare depusa dupa expirarea termenului Adrianz3 Adrianz3 Ce se poate intampla daca intampinarea este depusa dupa expirarea termenului? Inafara de sanctiunea decaderii din dreptul de a mai depune probe si de a invoca ... (vezi toată discuția)
Termen depasit pentru intampinare dorel13 dorel13 Daca a trecut termenul de depunere al unei intampinari la o chemare in judecata, mai pot sa depun acea intampinare sau macar sa propun proba cu martori in ... (vezi toată discuția)