avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate considera ca si proba in instanta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate considera ca si proba in instanta inregistrarile audio intr-un litigiu de munca?

Mi-am inregistrat sefa in repetate randuri cum ma insulta in fata colegilor deoarece eu refuz sa imi dau demisia, si ma acuza fara motiv de niste greseli pe care eu nu le recunosc si colegii mei sunt de partea mea. Ca urmare o prima masura pe care a luat-o pentru a imi da demisia este o hartie pe care ma obligat sa o semnez prin care imi scade zece10% din salar (nu am semnat). A doua masura a fos sa imi puna parola pe calculatorul societatii, drept urmare stateam cu mainile in san toata ziua deoarece activitatea pe care o realizam se baza 100% pe calculator. A urmat apoi amenintari cum ca nu ma plateste sa stau degeaba si m-a pus sa spal geamurile societatii. Bineinteles ca am refuzat pentru ca eu nici macar nu mi-am vazut fisa postului niciodata. Vazand ca nu mi-am dat demisia a venit cu un act aditional la contractul individual de munca prin care vrea sa imi scada norma de lucru de la 8 ore/pe zi la 1 ora/zi. Eu nu am semnat nimic si ma gandesc sa deschid un litigiu de munca avand in vedere ca nu mi-a dat nici salariul si am inregistrat pe telefon toate aceste abuzuri. Intrebarea este daca pot fi luate ca proba in instanta. Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: adamami , utilizator 15:46, 3 Decembrie 2012
Buna ziua,

instantele nu vor retine ca proba aceasta inregistrare. Nu exista un text de lege care sa interzica expres o asemenea proba insa practica instantelor nu este favorabila unei asemnea probe.
Se poate insa construi o transpunere in alt tip de probatoriu a inregistrarii pe care o aveti, astfel incat sa poata fi administrata la instanta. Transpunerea depinde de situatia de fapt si de imaginatia si experienta avocatului care o sa va ajute.

Zi frumoasa,
Av. Costi Boncu
Codul de procedură civilă nu conține prevederi în legătură cu posibilitatea utilizării înregistrărilor audio-video ca mijloace de probă în procesul civil.

Daca doriti sa utilizati acele inregistrari in instanta, atunci instanta poate decide respingerea probei pe motiv că mijlocul ei a fost obținut ilegal, fără autorizarea judecătorului.
Interesant subiectul!
Pai, in speta expusa mai sus... e clar ca inregistrarea nu a fost efectuata in mod legal, insa cu acea/acele inregistrare/inregistrari se dovedeste ca respectiva sefa savarseste anumite infractiuni, nu?
Sa incerc si eu o speta asemanatoare: X - o angajata insarcinata in al treilea trimestru de sarcina, in urma schimbarii comportamentului patronului si in urma unei solicitari "la discutii" realizeaza ca urmeaza sa fie supusa unor anumite presiuni. Decide sa inregistreze acea discutie, chiar inainte de a intra in camera in care urmeaza sa aiba discutia. X nu isi anunta patronul despre faptul ca inregistreaza discutia cu telefonul aflat in buzunarul salopetei ei largi. A avut dreptate X, patronul ei ajungand chiar s-o si ameninte cu procese penale inchipuite, s-o umileasca, sa-i aduca tot felul de acuzatii, toate astea avand scopul semnarii unei conventii de incetare de comun acord a c.i.m. Angajata X nu cedeaza presiunilor, patronul ei resemnandu-se, intr-un final, si anuntand-o pe X ca o asteapta dupa c.i.c. cu demisia in dinti.
Ce face X? Poate ea folosi acea inregistrare? Sau pastreaza inregistrarea respectiva doar pentru a-si aminti peste ani si ani in ce situatie s-a aflat la un moment dat in viata ei, se prezinta cu demisia dupa c.i.c. asa cum i s-a cerut de catre angajator, si-si cauta un alt loc de munca? Posibili martori nu poate aduce in instanta, dat fiind faptul ca in atare situatii colegii de munca se fac ca nu aud, nu vad, nu stiu, etc.

Sunt curioasa de posibilele rasunsuri.
Buna ziua,

nu se pune problema "autorizarii judecatorului" intr-un litigiu civil.

Avocat Constantin Boncu
Buna dimineata!
Da, nu se pune aceasta problema, insa va fi admisa inregistrarea ca proba?
Pana la urma, este vorba de discriminare si de hartuire morala, nu?
Eu asa am retinut, si anume ca in cazurile de discriminare si hartuire (mobbing) sunt admise asemenea probe.

Alte discuții în legătură

Probele video -audio stefan06 stefan06 Buna ziua, As dori sa va intreb, daca probele video-audio fara acordul persoanei pot fi folosite intr-un proces de hartuire sau pentru lezarea unui drept , ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca. angajatorul aduce injurii, ofense, amenintari la adresa angajatului Aurel_Andrei Aurel_Andrei Buna ziua, As dori sa stiu in ce masura pot inregistra audio-filma conversatia cu angajatorul (cu o camera ascunsa), exclusiv ca proba, avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Inregistrari audio impact impact Buna seara , Pot fi luate ca probe intr-un proces care urmeaza a fi deschis ( mai exact urmeaza plangere impotriva rezolutiei primului procuror ) ... (vezi toată discuția)