avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reclamatie ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reclamatie ITM

Buna ziua. In urma cu 8 luni de zile m-i s-a propus sa lucrez in functia de secretar la scoala din comuna unde locuiesc si am acceptat. De la inceput am vazut ca este ceva dubios pentru ca nu m-i sa dat sa semnez nici un contract de munca, iar acum dupa 8 luni de zile cand m-am hotarat sa imi dau demisia am aflat de la directorul scolii cum ca eu nu am avut contract de munca si am lucrat la negru. Directorul scolii refuza cu vehementa sa imi elibereze actele pa care ar trebui sa le dat unui angajat care ii pleaca din scoala. In cazul meu ce este de facut? Cum mai pot eu acum dupa 8 luni de zile sa demonstrez ca am lucrat in tot acest timp daca eu nu am avut contract de munca? Pot face reclamatie la ITM?Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:43, 29 Ianuarie 2013
Multumesc mult pentru sfaturi.
buna seara. am o dilema si as vrea ajutorul unui expert ! sunt angajat la o firma de 3 luni. precizez ca este vb de un coafor. pe cartea de munca este scris 6 ore/zi. numai ca eu lucrez 11 ore, d luni pana sambata, iar patroana ne-a spus ca in caz de vreun control, sa spunem ca lucram in 2 schimburi pe zi. la inceput am acceptat,dar am inceput sa fim terorizati de ea si vreau sa ma razbun.
intrebarea mea este: unde pot face o sesizare si ce pasi trebuiesc facuti ( acte care sa justifice cele 11 ore pe zi nu exista) ptr a o amenda?!?! rog raspuns

Puteti sesiza ITM-ul in legatira cu aceste nereguli .. mentionati in sesizare care este timpul de munca prevazut in c.i.m. si care este cel real - adica cel care lucrati.
Puteti atasa la sesizare copia c.i.m. ...



pt freelis - din experienta dv, in urma unui control ITM, ce au patit firmele/managerii? Am intalnit angajati care ziceau ca sefii ii ameninta ca ii dau afara daca nu accepta sarcini noi, eventual net inferioare pregatirii lor, ii obliga sa semneze acte, s.a.m.d, si chiar in conditiile astea au zis ca le este frica sa mearga la ITM.

Din experienta mea, omul este dispus sa faca sacrificii , si sa preia alte sarcini, si sa stea peste program cand este cazul, in speranta ca si sistemul de salarizare va fi pe masura sacrificiilor, dar cand vezi ca esti luat de prost, si platit mai slab decat cei care freaca menta, parca nu-ti mai vine nici sa mai vii la serviciu.

Asa incat vine itm-ul, si ce credeti ca face? Imi povestea cineva ca la ei la firma, periodic, sunt chemati < greii > de la itm la mese festive cu cadouri consistente ca sa se asigure ca in anul urmator nu calca pe la ei cu controale si alte vizite de genul asta. Credeti ca daca vine ITM-ul amendeaza vreun director, pentru ca la urma urmei angajatul nu face nimic de capul lui, managementul romanesc este atat de infect ca nu-ti lasa libertate nici sa iei decizii pe postul pe care il ocupi, si atunci vina este mereu a aluia mai mic in grad, a carui singura neconformitate in viata este ca s-a nascut fara o turma de pile si relatii care sa-l ajute in ......... cariera
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
eu_fac_viitorul, utilizator
Din experienta mea , chiar daca societatea angajatoare a luat amenda, salariatul nu a patit nimic .. asta se datoreaza faptului ca acei inspectori ITM nu au divulgat angajatorului ca efectuarea controlului s-a facut la sesizarea unui salariat.

Tot din experienta, va pot spune ca nu toti inspectorii ITM sunt asa cum spuneti dvs ... si cunosc destui ...

Alte discuții în legătură

Ce se poate face? Gabriel Alexandru Gabriel Alexandru M-am angajat pe 5 septembrie la o firma si cand am cerut contract mi s-a comunicat ca mai bine asteptam o luna ca sa vedem cum ne intelegem si sa nu facem ... (vezi toată discuția)
Distanta mare fata de locul de munca COSTI76 COSTI76 Acum cateva zile mi-a venit rau la locul de munca din cauza caldurii(lipsa apei si a unui minim loc cu umbra) si niste persoane au sunat la 112.Am stat circa ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu semnez pontajul? crissty15 crissty15 Am revenit cu o parte din subiectul cu sarbatorile legale si anume cea referitoare la pontaj si anume daca refuz sa ma semnez in datele pe care mi le dau ei, ... (vezi toată discuția)