avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... nelamuriri in legatura cu ccc pana la varsta de 3 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

nelamuriri in legatura cu ccc pana la varsta de 3 ani

Buna ziua,
Sunt in concediu de crestere copil pana la varsta de 3 ani. Copilul are un certificat de handicap mediu care expira in data de 6.12.2012 si implineste 3 ani pe data de 5.01.2013. Decizia de suspendare a CIM este pana la data de 5.01.2013.
Cererea de reluare a activitatii se face incepind cu data de 7.12.2012 sau cu data de 6.01.2013. In cea din urma situatie cum se procedeaza pentru perioada neacoperita de certificatul de handicam mediu? Mentionez ca problemele medicale pentru care copilul a primit certificatul s-au rezolvat.
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ada1973 , utilizator 15:43, 19 Octombrie 2012
1. - Daca valabilitatea certificatului de handicap expira la 06.12.2012 atunci cu ziua urmatoare inceteaza si concediul pentru cresterea copilului (CCC) si trebuie sa reluati activitatea.
- Cetrificatul de handicap este depus la dosarul pentru aprobarea CCC pana la 3 ani iar indemnizatia pentru CCC va inceta de la data incetaruii valabilitatii nacestui certificat.

2. Asadar faceti cerere de incetarea a suspenndarii CIM cu data de 07.12.2012 si reluati activitatea cu aceasta data.

Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc foarte mult pentru ajutor domnule Tudor Valeriu.
Puteti,va rog, sa-mi precizati legislatia la care sa fac referire in intrevederea mea cu angajatorul, avand in vedere ca acesta se asteapta sa revin in ianuarie 2013?
1. Este vorba de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor din care va redau:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art.2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art.25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

2. Daca angajatorul nu va aproba luati legatura cu ITM.
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri si va doresc multa sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent crestere copil geo_kemy geo_kemy Buna ziua, Momentan sunt in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani si m-ar interesa daca ma intorc la serviciu mai devreme (adica de luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie/fonduri europene maxxted maxxted Buna ziua.In noiembrie 2012 am nascut un baietel,beneficiind de indemnizatie pentru cresterea copilului.In luna aprilie 2013 am infiintat o intrprindere ... (vezi toată discuția)
Terminarea perioadei de concediu crestere copil de 1 an. situatii. alina06 alina06 Buna ziua, Spuneti-mi va rog care este articolul din lege care specifica clar momentul de intoarcere la servici din CCC 1 an, pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)