avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Terminarea perioadei de Concediu Crestere Copil de 1 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Terminarea perioadei de Concediu Crestere Copil de 1 an. Situatii.

Buna ziua,
Spuneti-mi va rog care este articolul din lege care specifica clar momentul de intoarcere la servici din CCC 1 an, pentru a beneficia de suplimentul de insertie. Am gasit in lege ca ar trebui sa ma intorc inainte de a implini copilul 1 an, dar nu am gasit daca este si un termen maxim, adica daca as putea sa reincep chiar si cu o zi inante de implinirea a unui an a copilului.

A doua intrebare este legata de situatia in care as vrea sa optez pentru prelungirea cu inca 1 an fara plata a CCC, care este momentul in care ar trebui sa anunt angajatorul si mai este necesar sa depun vreun dosar la primarie daca oricum este fara plata?

A treia intrebare: Angajatorul este obligat prin lege sa ma reprimeasca dupa acesti doi ani de CCC? Daca da, care este articolul din lege.

PS: Am intrat in CCC in 20.12.2012 cu obtiunea 1 an, copilul implineste varsta de 1 an pe 17.09.2013

Va multumesc anticipat pentru raspunsrile dvs.
Alina Triscaru
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:10, 18 Aprilie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.


Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
...
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.


2. Asadar:
- Textul de lege nu prevede cu cat timp inainte de a implini copilul un sa reluati activitatea, ca urmare se intelege ca puteti sa reluati activitatea cel mai tarziu in preziua in care copilul implineste 1 an.
- Nu puteti sa va schimbati optiunea initiala de CCC pana la varsta de 1 an a copilului.
- In schimb, puteti beneficia de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani (dar in aceasta perioada nu mai puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei pana la varsta de 2 ani a copilului).
- Pe perioada concediului fara plata pentru cresterea copilului sunteti asigurata la sanatate, plata contributiei facandu-se de la bugetul de stat (pentru aceasta trebuie sa anuntati Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala - AJPIS - ca sunteti in acest concediu ca sa va poata plati contributia la sanatate).
- Pentru concediul fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani faceti o cerere catre angajator si o copie dupa aceasta, cu aprobarea angajatorului, o anexati la scrisoarea catre AJPIS.


3. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
- Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

- Iata ce spune si Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati:

Art. 10
...
(7) La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creșterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiții de muncă echivalente, și, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenței.

Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere copil eueucami eueucami Am si eu o intrebareȘdin mai 2011 sotul meu a intrat in concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani.Daca se angajeaza mai devreme de 2 ani ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie,chiar daca angajatorul difera? LidiaSav LidiaSav Buna ziua! Sunt mama unui copil de 1 an si 2 luni. Initial am optat pentru CCC pe 2 ani, insa, intre timp, sefii mei au renuntat la restaurantul pe care il ... (vezi toată discuția)
Reincepere activitate din ccc la o alta firma + stimulent insertie AlexBM AlexBM Buna ziua, Sunt tatal copilului si am optat pentru varianta de CCC pana la varsta de 1 an. Copilul indeplineste 1 an la data de 14 mai 2016. Mama nu doreste ... (vezi toată discuția)