avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sfaturi privind instituirea tutelei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sfaturi privind instituirea tutelei

In urma unui accident de masina doi copii au ramas fara parinti.
Bunicii materni si paterni se cearta pe bunurile acumulate de parintii copilului. In prezent s-a dispus curatela pentru bunica materna, pana la instituirea tutelei. Bunica materna si bunica paterna doresc sa fie tutorii copiilor. Problema e ca dupa legea nr. 272/2004 copilul are domiciliul la persoana sau la familia la care s-a instituit tutela.
Avand in vederea situatia data intrebarea este următoarea:
este posibil sa se solicite instantei ca un tutore( bunica materna de pilda) sa fie reprezentant legal in privinta persoanei copilului si altul( bunica paterna) sa fie pentru bunurile acestuia?!
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mădălina Marin , Avocat 15:00, 27 Ianuarie 2009
Dupa parerea mea si normele in vigoare nu.
Tutela copilului este o forma de protectie alternativa care reprezinta ansamblul mijloacelor juridice prin care copilul lipsit,temporar sau definitiv, de ocrotirea parinteasca, ori care in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija acestora, este ocrotit de catre un tutore(care nu trebuie sa fie neaparat bunica materna sau paterna, dar ele au intaietate).
In ceea ce priveste bunurile minorului tutorele reprezinta pe minor in actele juridice, daca are varsta de pana la 14 ani si ii incuviinteaza actele, daca are varsta de 14-18.
Astfel, ca cel sau cea in sarcina careia se va stabili tutela va avea obligatia fata de acestia de ai ocroti si de a le administra si conserva bunurile.Daca aceste doua lucruri s-ar imparti atunci bunica materna care sa zicem ar avea grija de ei nu ar putea sa le reprezinte interesele in ceea ce privesc bunurile si nici ei nu ar putea beneficia de pe urma anumitor bunuri acumulate de parintii lor decat cu acordul celeilalte bunici-pana la urma care este rationamentul unei astfel de imparteli care nu ar fi benefica pentru copii.
Ceea ce trebuie sa inteleaga ambele parti este ca prin instituirea acestei tutele sa se apere INTERESELE copiilor si nu orgoliile dintre ele.
Important este pentru acesti copii sa aiba parte de liniste si sa fie protejati atat din punct de vedere psihic,fizic, cat si material,de o persoana capabila sa faca acest lucru cat mai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa fiu tutorele legal al surioarei mele Kincsem Kincsem Am 21 de ani (data nasterii 20.03.1989) sunt studenta in anul 2 si angajata full time in Bucuresti. In decembrie 2009 am pierdut-o pe mama... As vrea s-o aduc ... (vezi toată discuția)
Custodie copil ruxandra-maria ruxandra-maria Daca eu si sotul plecam din tara lasand copilul in grija mamei, trebuie sa mergem la un notar sa o lasam in custodie? Mentionez faptul ca avem probleme cu ... (vezi toată discuția)
Moștenirea minorilor: în ce condiții are curatorul special acces la conturile lor bancare? cosming2018 cosming2018 Buna ziua, Am o intrebare, si am nevoie de indicatii, de la cineva care cunoste bine legea si sa imi raspunda pe articole de lege. Cineva care s-a ... (vezi toată discuția)