avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Nedumerire: ma instiga sa incalc legea?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Nedumerire: ma instiga sa incalc legea?

Povestea mea:
M-am deplasat cu o furgoneta prin centrul orasului (furgoneta respecta normele de circulatie referitoare la masa si dimensiuni pentru a circula pe strazile respective 1,75 Tone pe osie).
La un moment dat, drumul era blocat in fata de un autoturism oprit neregulamentar, straduta foarte ingusta.
Am oprit furgoneta si am batut pe la usile oamenilor intreband al cui este autoturismul care blocheaza strada.

Pe cand m-am intors la furgoneta aveam amenda pe parbriz, ptr oprire/stationare pe teritoriul municipiului a unui vehicul de transport cu masa maxima autorizata peste 2 tone.
Am facut recurs invocand Art. 17, in special fraza "descrierea faptei săvârşite".

Raspunsul a fost ca "nulitatea nu poate fi invocata decat daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea actului".
In raspuns se mai regaseste urmatoarea fraza "acesta in momentul in care a ajuns pe Str. Cutare si a constatat ca strada este blocata, avea posibilitatea sa efectueze manevra de mers inapoi, si sa-si continue deplasarea pe alt traseu".

Chestia este in felul urmator: Legislatia spune "Se interzice mersul inapoi cu autovehiculul: a) in locurile in care este interzisa oprirea voluntara a vehiculelor b) pe o distanta mai mare de 50 m". Pe aceasta strada este tabla care indica oprirea interzisa, si de asemenea trebuia sa merg cu spatele mai bine de 100 metri. Deasupra tablei este o camera a primariei care monitorizeaza intersectia.

Problema mea este:
De ce instanta ma obliga si ma instiga sa incalc legea, efectuand mersul inapoi pe un sector de drum unde este interzisa aceasta manevra?
Daca as face manevra de mers inapoi asa cum spune instanta, ma filmeaza camera primariei, deci nici asa nu e bine.

Din moment ce agentul constatator nu a descris fapta savarsita, cum poate instanta sa-si dea cu parerea despre ce manevre ar fi trebuit sa fac?

Personal mi se pare aIiurea chestia cu Decizia RIL XXII/19.03.2007 care spune ca "nulitatea nu poate fi invocata decat daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea actului".
Pai dupa logica mea, daca agentul nu descrie fapta, sectorul de drum, tablele de circulatie, manevrele interzise in zona, tipul drumului (strada pietonala, strada publica), atunci instanta NU poate judeca corect, si ma instiga sa merg inapoi, sa ies cu spatele in intersectie, pe un sector de drum unde aceasta manevra este interzisa.

Oare de ce instanta nu a anulat amenda, si si-a dat cu parerea in necunostinta de cauza?

Prima intrebare: Este cineva bun sa-mi explice ce inseamna "nulitatea nu poate fi invocata decat daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea actului" ? Ce inseamna acea vatamare, la ce se refera ea?

A doua intrebare: dupa cum spune si titlul, de ce instanta ma instiga sa incalc legea?
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
c_mircea, utilizator
Cel mai recent răspuns: c_mircea , utilizator 02:36, 5 Noiembrie 2012
instanta face o apreciere deplasata si lipsita de realism.

insasi motivarea instantei intra in contratdictie cu legile in vigoare, de unde rezulta, neintelegerea starii de fapt, care nu e o solutie reala, in situatia data. instigand la incalcarea legilor.

Fara sa tin cu diavolul, nu era mai bine sa puneti lumini de avarie, in timpul stationarii, ca sa nu poata comenta nimeni nimic?
liliana11 a scris:


Fara sa tin cu diavolul, nu era mai bine sa puneti lumini de avarie, in timpul stationarii, ca sa nu poata comenta nimeni nimic?


Nu puteam pune lumini de avarie. Strada era blocata, nu puteam iesi cu masina.
In plus, strada este si cu bariere (stalpi retractabili in carosabil) cand se apeleaza un anumit numar de telefon. Pe deasupra, primaria schimba numarul de telefon fra sa anunte toti riveranii. Astfel ne trezim ca unii dintre noi apelam degeaba acel numar, ca nu se deschid barierele. Daca un vecin a fost anuntat ca s-a schimbat numarul, degeaba imi spune si mie nou numar, fiindca eu daca apelez, bariera nu-mi recunoaste numarul meu, fiindca nu sunt introdus in baza de date al noului numar (asta e pentru cazul in care riveranii ar publica numarul de telefon, ca sa nu poata deschide oricine).
Deci bariera nu s-a deschis nici dupa ce autoturismul parcat neregulamentar care ma bloca, plecase, prin urmare am plecat la servici cu tramvaiul, iar seara cand am venit acasa, amenda era pe parbriz. Nu puteam lasa avariile atata timp pornite, dar am pus un anunt scris cu marcherul pe fiecare geam "strada este blocata, nu pot iesi".

Pe viitor ma gandesc sa intru cu masina in autoturismele care ma blocheaza si sa le mut din loc, sau daca barierele nu functioneaza, pun o masca pe fata sa nu fiu recunoscut, si le distrug... departe de mine violenta, dar daca ma blocheaza un autoturism, iau amenda, daca nu se deschid barierele, iau amenda.. deci... c'est la vie..
daca va spun proces inechitabil si cedo, incalcarea drepturilor omului
nu stiu cat va ajuta pe plan intern, pana nu se termina si recursul. ca sa puteti invoca un proces inechitabil.

Efectiv explicati in recurs ce mi-ati explicat mie, absurdul situatiei. Dati copy paste. daca nu apelati la avocat.

Fragmentul de mai sus este mult mai explicit.

Am inteles si am dedus singur ca e proces inechitabil.

Dar pe mine ma intereseaza cel mai mult DE CE INSTANTA IMI PROPUNE SI MA INSTIGA SA INCALC LEGISLATIA RUTIERA, spunand in motivare "ACESTA IN MOMENTUL IN CARE A AJUNS PE STRADA CUTARE SI A CONSTATAT CA STRADA ESTE BLOCATA, AVEA POSIBILITATEA SA EFECTUEZE MANEVRA DE MERS INAPOI, SI SA-SI CONTINUE DEPLASAREA PE ALT TRASEU". Instanta a spus acestea, dar subsemnatul nu putea efectua manevra de mers inapoi, deoarece legislatia NU permite mersul inapoi pe o distanta mai mare de 50 metri, si in intersectii. Drumul pe care ma aflam era foarte ingust, si trebuia sa dau inapoi peste 100 metri, si sa ies cu spatele in intersectie cu o furgoneta cu vizibilitate redusa in spate, caz in care legislatia prevede ca trebuie sa te dirijeze cineva. Ah.. plus ca exista si o camera de luat vederi instalata de catre primarie, care ar fi surprins manevra mea, si m-ar fi amendat. (intre noi fie vorba, daca nu existau camere de luat vederi, iar vizibilitatea era buna, normal ca as fi dat cu spatele, dar stim toti cum e sa dai cu spatele pe stradute mici cu sens unic din centrul municipiilor unde locuim, daramite daca mai exista si camere de luat vederi)

De aici pentru mine decurg 3 posibilitati:
1) - subsemnatul are voie sa incalce regulile de circulatie pentru ca asa a hotarat instanta, si anume, sa efectuez intoarcere sau mers inapoi pe o distanta mai mare de 50 metri si in intersectii, incalcand regulile, pentru ca pur si simplu asa a spus instanta?
2) - o instanta se crede atat de capabila sa judece o plangere si sa-si dea cu parerea asupra unui proces verbal pe care scrie doar "a incalcat articolul cutare" nefiind descrisa fapta, imprejurarile si restrictiile acelui sector de drum?
3) - are voie o instanta sa instige la incalcarea legii si nimeni sa nu ia masuri impotriva acestei instante?

- Pot reclama undeva aceasta instanta pentru ca instiga cetatenii sa incalce legislatia?!

Am prins un dispret incomensurabil ptr persoanele care isi dau cu parerea fara sa cunoasca imprejurarile ( ma refer aici la agentii constatatori care aplica amenzi fara sa cunoasca legea, si la instantele care judeca un proces verbal pe care nu e descrisa fapta )

Personal, iau foarte in serios aceasta motivare a instantei, ganditi-va ca un cetatean poate pe viitor sa incalce legislatia, fiindca vorba aia "pai bine frate, daca a zis instanta ca se poate, atunci instanta stie mai bine, deci sa facem asa cum zice instanta".
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
c_mircea, utilizator
- Pot reclama undeva aceasta instanta pentru ca instiga cetatenii sa incalce legislatia?!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motivare instanta c_mircea c_mircea Daca nu-mi convine motivarea formulata de o instanta, pot face plangere impotriva motivarii? Sau pot ataca cumva motivarea daca vad ca instanta a fost total pe ... (vezi toată discuția)
Accident auto in intersectie PruteanuConstantinMarian PruteanuConstantinMarian Am avut un accident din care a rezultat avarierea unu autovehicul,al meu nu are nimic. Am intrat în intersecție dar din cauza circulației am dat înapoi ... (vezi toată discuția)
Este permisa intoarcerea din 3 miscari cand pe marginea drumului sunt masini parcate? LuceNera LuceNera Va rog sa imi spuneti si mie daca este permisa urmatoarea manevra: Avem o strada cu masini parcate pe carosabil, paralel cu strada pe o parte a strazii si ... (vezi toată discuția)