avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare colaborare PFA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare colaborare PFA

Salut,am o intrebare ca toti ceilalti.Am lucrat cu contract colaborare(PFA) cu o firma.Acestia, datorita nerentabilitatii pe piata ne-au dat afara pe majoritatea angajatilor(firma urmand sa intre in faliment).Cei cu contract de munca au fost fortati sa isi depuna demisiile iar cei cu PFA,cum e cazul meu au primit notificari prin posta privind incetarea colaborarii.Problema e simpla.Am primit notificarea dupa vreo 3 saptamani din momentul in care nu am mai mers la firma,si notificare cu pricina avea data incetarii colaborarii cand inca mai lucram la ei.Nu exista un preaviz sau ceva de genul acesta?
A doua problema.In notificare se specifica ca firma isi va plati obligatiile la zi in momentul incetarii colaborarii.Nici dupa 2 luni nu am primit nici macar ultimul salariu.As dori sa stiu ce am de facut in aceasta situatie.Multumesc anticipat
Aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata pentru a va recupera sumele restante.
1. Relaţia dvs. de muncă e guvernată de acel contract de colaborare între doi comercianţi (PFA şi SC) şi nu de un contract individual de muncă. Astfel, în acest caz nu e aplicabilă legislaţia muncii, implicit nici prevederile privind preavizul, condiţiile concedierii etc.
Totul depinde de ceea ce e stipulat în contract.

2. Pentru a recupera contravaloarea prestaţiilor despre care vorbiţi (legal, ele nu sunt considerate salariu), o soluţie este să vă adresaţi instanţei utilizând procedura somaţiei de plată - v. [ link extern ]

Dacă firma la care aţi lucrat va intra în faliment (şi deci probabil a început sau urmează să înceapă procedura insolvenţei), va trebui să vă recuperaţi creanţa solicitând instanţei înscrierea în tabelul creanţelor. Mai multe detalii (prea multe) aici: [ link extern ]
o.k deci am posiblitatea sa ma adresez instantei,dar...nu e cam mult si dificil ptr doar 2000ron?probabil am nevoie de un avocat care costa nu?
si poate mai apar si cheltuieli colaterale...timp pierdut...se merita oare ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz la concediere cristiba cristiba Firma la care lucrez se va inchide pe 5 februarie.Preavizul ni l-au dat incepand cu 7 ianuarie. Intrebarea mea este: au voie sa renunte la preaviz si sa ... (vezi toată discuția)
Cum imi recuperez un bun ? turcitua turcitua buna ziua, am lucrat la o firma care are incheiat un contract de colocare (gazduire) server cu RDS, anul trecut am cumparat acel server de la firma ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua La 1 octombrie firma la care lucrez a disponibilizat 100 de angajati. Acum, dupa mai bine de o luna, firma refuza sa elibereze cartile de munca, ... (vezi toată discuția)