avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj imobil - credit imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj imobil - credit imobiliar

Buna ziua!

sunt divortata de 1 an, am un copil minor si doresc sa fac partajul.
Situatia este destul de complicata, deoarece sunt 3 credite contractate in timpul casatoriei (2 de nevoi personale si 1 imobiliar). Fostul sot ne-a parasit, lasandu-ma cu aceste 3 credite si alte datorii. Mentionez ca cele 2 credite de nevoi personale sunt pe numele meu, (fara ca el sa fie trecut ca girant), iar creditul imobiliar este luat de amandoi. In momentul de fata eu achit cele 3 credite, plus datoriile lasate... Eu am ramas cu copilul in apartament.

Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez, deoarece fostul sot nu vrea sa participe in nici un fel la plata datoriilor.

Va multumesc!
Lumi
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 11:14, 22 Octombrie 2012
Buna ziua,

daca ati decis sa solicitati impartirea bunului comun instanta va pronunta o hotarare in acest sens, cel mai probabil urmand sa primiti in proprietate bunul, cu obligarea dvs la plata unei sulte ( adica o suma de bani reprezentand valoarea cotei-parti detinuta de fostul sot).

Cu ocazia dezbaterilor, veti solicita ca instanta sa tina seama la stabilirae sultei si de valoarea debitelor pe care le-ati facut impreuna cu sotul. In masura in care debitele sunt facute in interes comun iar banii au fost cheltuiti in interesul familiei atunci instanta va deduce din valoarea sultei cuantumul debitelor.

Prin urmare, sumele de bani pe care le datorati vor diminua suma pe care o veti avea de plata cu titlu de sulta. Evident, toate acestea trebuie solicitate corect in isntanta si dovedite corespunzator.

Zi frumoasa,
Avocat Constantin Boncu
in primul rand va multumesc pentru raspuns.
Am o nelamurire totusi...
Creditul imobiliar este luat pe o perioada de 28 de ani, din care nu s-au achitat impreuna decat 4 ani, iar 1 an singura. Nu mi se pare corect sa ii dau o sulta pt valoarea intreaga a imobilului care nu este inca achitat in intregime (mai sunt 23 de ani de platit)...
De aceea, banuiesc ca se va face o evaluare la cat s-a platit impreuna, urmand probabil sa-i achit partea lui...
Sau, as putea sa cer in instanta 60%partea mea si 40% partea lui, deoarece pot demonstra ca in cei 4 ani de cand am contractat creditele impreuna, eu am avut venitul mult mai mare???

Am rugamintea daca se poate sa imi spuneti daca este ok... Eu asa as vedea rezolvarea!

Multumesc anticipat!
Lumi
Buna ziua,

fara studiul dosarului in concret este dificil sa dai o solutie care sa acopere toate variantele.
Cu siguranta ca se va avea in vedere cat anume s-a platit pana la acel moment. In ce priveste cotele - in masura in care puteti sa dovediti un venit mai mare, puteti sa solicitati acordarea unei cote superioare.

Zi buna,
Avocat Costi Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Partaj credite nevoi personale si prima casa dinuanamaria dinuanamaria Impreuna cu fostul meu sot am achizitionat in perioada casniciei un credit de nevoi personale (pe numele meu, dar el este garant) si un credit de prima casa ... (vezi toată discuția)
Sulta+datorii banci micutam micutam buna ziua.Ma aflu intr-un impas si am nevoie de parerile unor specialisti.In urma partajului,printr-o tranzactie, am obtinut apartamentul pe care il detineam ... (vezi toată discuția)