avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale drepturi asociati intr-un srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

drepturi asociati intr-un srl

care sunt drepturile asociatilor intr-o societate in care actionari sunt 2 persoane (-sot si sotie)? sotul este asdministrator ! cine raspunde de incasarile ,platile ,contractele societatii ? In caz de divort ce se intampla cu societatea ?
Cine administreaza societatea,numerarul ,angajarile ,platile ? asociatul are voie sa fie si casier ?

Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:48, 19 Octombrie 2012
Buna seara
Drepturile asociatilor intr-o societate sunt egale insa in functie de cota fiecarui asociat.
Administratorul societatii are dreptul sa faca angajari.contracte ,plati catre salariati , catre furnizori precum si fata de institutiile statului.
In caz de divort se mentioneaza in procesul de partaj si despre cotele parti ale actionarilor din societate precum si despre aportul fiecaruia dintre ei ,iar daca nu exista o intelegere amiabila intre asociati atunci pe cale judecatoreasca se va face o justa si reala despagubire fata de actionarul care iese din societate.
D-stra sunteti actionar aveti acces la documentele mai exact la statutul firmei si acolo aveti drepturile si obligatiile fiecarui actionar cat si responsabilitatile administratorului.
Toate deciziile care privesc activitatile firmei se vor lua impreuna cu toti actionarii firmei si se va emite o decizie A.G.A.
Drepturile şi obligaţiile asociaţilor, respectiv administratorului sunt cele stabilite de legea nr. 31 din 1990 privind societatile comerciale si cele stabilite prin actul constitutiv semnat de cei doi asociati.
In caz de divort al sotilor asociati, societatea isi va continua activitatea.
Societatea este administrata de administratorul desemnat / numit de cei doi asociati. Asociatii pot cere oricand administratorul sa justifice operatiunile de administrare pe care le face / le-a facut.
Sotul care este si administrator raspunde. Cine administreaza toate cele enumerate de Dvs. mai sus? Bineinteles ca tot sotul. Normal ar fi sa aveti o persoana care sa indeplineasca functia de casier. Insa la firmele mici asa ceva " nu se poarta".

In caz de divort, fostii soti pot ramane parteneri sau nu. Societatea poate functiona in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare auto firma UTILIZATOR959 UTILIZATOR959 am incetat activitatea firmei (comert) si am cumparat doua masini din firma unde sunt administrator si asociat. firma este activa si nu are datorii la buget ... (vezi toată discuția)
Divort partaj Lentian Lentian Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie: sotul este actionar unic intr-o societate si urmeaza sa divorteze. A construit o casa ( sediu social in ... (vezi toată discuția)
Firma medicala alinateo alinateo am o firma medicala cu sotul cu care sunt in divort, el e adiministrator si are si parti sociale, eu ceva mai multe parti sociale ca el. as vrea sa ies din ... (vezi toată discuția)