avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ar putea intra la inselaciune si abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ar putea intra la inselaciune si abuz de incredere?

Buna seara,vreau sa va descriu urmatoarea speta:
in data de 12 oct 2012 A incheie cu B(paratul)care si-a asumat lucrarea un contract pe o hartie A4 in care se trece domiciliul lui B,serie,nr de buletin,CNP si mentiunea ca B a primit de la A un avans in valoare de 2000 RON pt realizarea unei balustrazi,fiind trecut si termenul de executare de 15 zile care curge din data de 12 oct 2012 si semnatura lui B.
Bineinteles ca a trecut termenul de 15 zile si balustrada nu a mai fost realizata,si sunandu-l pe parat(B) acesta a inceput sa isi caute diverse scuze,ca a fost internat in spital,ca a cheltuit banii si ca nu mai are niciun leu,si nu era destul ,ca am aflat si ca defapt nu el realizeaza balustrada ci o alta persoana,pe care el o cunoaste.Vreau sa va spun ca au urmat zile in care nu ne=a mai raspuns la telefon,si cand raspundea ne tot amana ca va spun ceva sigur maine,seara,dimineata si tot asa ne amana.Am fost si la el acasa,a refuzat sa vina sa vorbim direct,nici politia nu a reusit sa il gaseasca acasa ci doar pe rudele lui,si cand il sunam spunea ca o sa faca lucrarea dar nu ne spunea cand,iar cand a mers politia rudele sale le-au spun politistilor ca il putem da in judecata ca el nu mai are niciun ban,si ca nu poate pati nimic,ca el nu are niciun venit.Practic de o perioada buna ne minte in continuu si isi bate joc.As avea sanse sa castig daca ii fac plangere penala pt inselaciune si abuz de incredere?Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: SIMION BOGDAN BACIU , Consilier juridic 19:36, 21 Octombrie 2012
Stimate domn,

Sansele ca sa se ajunga la o incadrare juridica referitoare la infractiunea de abuz de incredere sunt inexistente.
Fiind vorba de un litigiu izvorat dintr-un contract veti ajunge sa va judecati la instanta civila.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
avocat_penalist, utilizator
Potrivit disp.art.215 alin.l Codul penal,
fapta de inducere în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune.

Din aspectele precizate de autorul topicului ,rezulta ca beneficiarul sumei initial a sustinut in mod mincinos ca este executantul balustradei-aspect dovedit in final nereal
In raport de situaţia de fapt probata cu documente ,autoritatea competenta in cercetare poate constata existenta elementelor constitutive ale infractiunii de inselaciune prev.de art.215 alin.l şi 2 cod penal sub aspectul laturii obiective si subiective
Dacă aţi încheiat contractul pe data de 12 oct. termenul de 15 zile stabilit pentru executarea lucrării nu a trecut încă.
am scris gresit in speta,in 12 septembrie a fost incheiat contractul si nici pana azi nu a avut macar intentia de a cumparata fierul pt inceperea lucrarii,deoarece el a spus ca nu mai are niciun ban.Va multumesc pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune fara prejudiciu-complicat pici80 pici80 anul 2011 mai,ziua 5 in com ......,jud mures. A.S........,din cadrul Postului de Politie....... In temeiul art.97 cpp am primit dela ... (vezi toată discuția)
Inselaciune bobyx bobyx am si eu o intrebare?am un prieten care are 17 ani si a inselat-o pe prietena sa sa-i dea niste aur din casa (in valoare de 700 euro) mama fetei a declarat ... (vezi toată discuția)
Acþiune la judecãtorie pentru înºelãciune în contract badila steluta badila steluta bunaziua! pot deschide o actiune la judecatorie pt. inselaciune in contract, daca in prealabil nu exista o plangere penala? care se solutioneaza f. greu? este ... (vezi toată discuția)