avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de Penalizari.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de Penalizari.

Dupa parerea moderatorilor chieltuielile ocazionate cu: taxa gestiune cont bancar, comisioanele banci la depunere in contul bancar, taxele ocazionate cu OP din contul curent pot fi achitate din fondul de penalizari al asociatiei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: ceau , utilizator 17:20, 21 Octombrie 2012
Perfect. Pana acum repartizam pe lista bancara comisionul de gestiune cont, comisionul pentru OP, Comisioanele pe care le plateau proprietari pentru depunerea intretineri in contul bancar. De acum inainte pe ntru ai incuraja sa utilizeze cta mai mult plata in contul bancar voi achita aceste comisioane din fondul de penalizare al asociatiei.
Multumesc de raspunsuri.
@ceau

Atentie! ....si stati putin!
Nu a fost vorba in intrebarea dv. despre comisioanele locatarilor.

Eu personal m-am referit la comisioanele pe care asociatia le plateste bancii pentru intretinere cont (card) si plata facturilor asociatiei catre furnizori si prestatori.

Proprietarii, ca persoane fizice sa-si plateasca personal comisionul daca vor sa foloseasca transferul bancar, daca nu vor, atunci sa plateasca cash la casieria administratiei.

Comisionul proprietarului, ca persoana fizica, nu exista in contabilitatea asociatiei, asa ca nu puteti sa-l scadeti de niciunde.

E ca si cum proprietarii ar trebui sa se deplaseze cu tramvaiul sa achite intretinerea si asociatia le-ar plati transportul.

Nu confundati cheltuielile asociatiei ca persoana juridica si contabilitatea ei cu cheltuielile proprietarilor ca persoane fizice, nu ca membri ai asociatiei, cheltuiala (asta cu depunerea in cont) este externa contabilitatii asociatiei.

mira55 a scris:

Nu se pot folosi sumele din fondul de penalizari si pentru plata de salarii si prime?

Nu, nu se pot folosi.
Toate veniturile asociatiei, fie ca este vorba de inchirierea unor spatii comune, fie ca este vorba de penalizari obtinute prin sistemul propriu de penalizare al asociatiei, se folosesc exclusiv pentru lucrari de intretinere si reparatii ale proprietatii comune sau pentru cheltuieli administrative (maturi, creioane, lopeti, hartie, toner etc).

Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
elga50, moderator
Cel mai bine este sa nu achitati comisioanele bancare din penalizari, comisioanele sunt foarte mici in comparatie cu nevoile unei asociatii de fonduri pentru reparatii, daca ii spui unui proprietar ca din banii din penalizari s-au achitat comisioanele bancare de 20 lei nu il incanta, dar daca acesti bani se strang mai multe luni si spui ca ca s-a schimbat o coloana de apa rece si nu a suportat-o el este altceva. Daca se trec pe liste lunar aprox. 0.50 lei comision bancar de apartament "nu se vede", daca odata pe an se face o reparatie de 200 lei care sa nu o plateasca proprietarii este altceva...
In asociatia mea avem in banca depozite de la care incasam in jur de 160 lei lunar dobanda, iar comisioanele sunt in jur de 25 lei. Rezulta o diferenta de 130 - 135 lei care se varsa in fondul de penalizari. Asa s-a stabilit.

Cu acesti bani, intr-un an pot face o lucrare 1.500 lei fara sa fie nimeni afectat. Mai luam si de la REBU un comision "de buna purtare" sub forma unor tichete cadou anual in valoare de 1.100 lei cu care iarasi pot face o lucrare in subsol sau la instalatia electrica, fara ca locatarii sa simta ceva in buzunarul lor.
Basca penalizarile, chiriile pe care le simt numai unii.....
Basca fondul de reparatii care este minuscul, de 5 lei/luna contributia tuturor.

In ultimul an de zile am facut lucrari de 30.000 lei platite din fondul de reparatii si subfondurile lui fara ca proprietarii sa aiba trecute pe liste aceste cheltuieli si fara ca suma totala a fondurilor sa se diminueze fata de ceea ce aveam acum un an, ba dimpotriva, a mai crescut cu cca 9.000 lei.

Si cu toate acestea exista proprietari care, atunci cand vad usa subsolului deschisa, semn ca se lucreaza in subsol sau apa oprita pentru cateva ore, ne apostrofeaza: "iar reparati, nu s-a terminat de 20 de ani se tot repara si nu se mai termina......" Cand ii intrebi cu ce ii deranjeaza lucrul acesta, iti raspund ca "hotii ca la blocul asta n-am mai vazut nicaieri!"

Poftim de vezi! :)
Noi pentru banii de la banca incasam din trei in trei luni aproximativ 250 lei dobanda. Lunar in extrasul de cont apar comisioanele de administrare, comisioane retinute de banca la incasari (cand achita proprietarii in contul bancar) sau unele plati (nu toate), facute de asociatie in luna respectiva, toate acestea ajungand la aproximativ 50 lei/luna incluzand si comisionul de administrare de 30 lei.
Cei 50 lei/luna-i centralizam impreuna cu alte cheltuieli de administrare si/sau gospodaresti iar suma rezultata o repartizam pe cota indiviza (suprafata utila) a fiecarui apartament. Acei 50 de lei comisioane bancare, ar insemna 0,0045 lei pe metru patrat, ajungand la 0,13 lei pana la 0,44 lei de apartament (intre 30 si maxim 98 metri patrati de apartament). Asta daca le-am repartiza pe o colana separat. Poate ca nimeni nu ar observa ca in loc sa plateasca 254,82 lei ar plati doar 254,52 lei intr-o luna daca as scade aceste comisioane direct din dobanzi. Dar pentru asociatie ar fi totusi 50 lei/luna pierduti din fondul de reparatii, iar la nivelul unui an ar fi 600 lei pierduti sau greu de adunat altfel.
Asa ca ramanem cu cei 250 lei/trimestru ceea ce inseamna 1000 lei/an (in loc de 400 lei daca scadeam cei 600 lei comisioane) bani ce-i transferam si repartizam semestrial in fondul de reparatii si nu in fondul de penalizari pentru ca si acest fond de penalizari tot in fondul de reparatii ajunge semestrial.
Noi nu am impus proprietarilor sa contribuie lunar la un fond de reparatii pentru ca avem, cum va spuneam, acesti bani din dobanzi, apoi din penalizari, din chirii, publicitate..., care alimenteaza permanent fondul de reparatii.

Alte discuții în legătură

Plati suplimentare la intretinere Rose06 Rose06 Buna ziua, va rog frumos daca puteti sa-mi explicati si mie daca fiecare locatar trebuie sa plateasca \"comision bancar\"! Mama mea este proprietara intr-un ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)