avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cati ani este pastrat un dosar penal in arhiva?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cati ani este pastrat un dosar penal in arhiva?

Am cautat aceasta informatie pe internet, dar n-am gasit un raspuns cert. Pentru ce perioada este arhivat un dosar penal? Credeti ca e posibil sa mai gasesc in vreo arhiva un dosar penal din anii '40 (1943, mai exact), ce a avut ca obiect o infractiune de falsificare de moneda? Si daca da, la ce arhiva ar trebui sa il caut? Multumesc anticipat tuturor celor ce ma pot ajuta cu informatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
ken, utilizator
Cel mai recent răspuns: ken , utilizator 20:54, 6 Decembrie 2012
Dosarele nu se distrug niciodata, din cate cunosc. Incercati la Arhiva Nationala (filiala locala) pentru dosare din anii 40.
Multumesc pentru raspuns. Insa din cate imi amintesc eu de la orele de practica, parca erau pastrate 25 sau 30 de ani, dar e posibil sa confund, de-asta intrebam. Stiu sigur insa ca la un moment dat dosarele vechi sunt topite. Ori poate doar dosarele din civil sunt trimise la topit.
Cred totusi ca ar presupune un efort logistic aproape imposibil arhivarea tuturor dosarelor. In orice caz, daca cineva are mai multe informatii, e binevenit.
La Arhivele Naționale veți găsi sigur o copie a hotărârii, dosarele se păstrează conform nomenclatorului, un anumit număr de ani, depinde de obiectul cauzei. Sunt și cauze cu termen de păstrare ”permanent”. Nu știu dacă falsificarea de monedă era încadrată la vremea aceea ca ”permanent”. Mă voi interesa.
Multumesc pentru raspuns. Dar probele folosite intr-un astfel de dosar sunt si ele pastrate un anumit nr. de ani (tot atat timp cat se pastreaza si dosarul) si apoi distruse? Aveti cunostinte despre asa ceva?
arseneconstanta a scris:

La Arhivele Naționale veți găsi sigur o copie a hotărârii, dosarele se păstrează conform nomenclatorului, un anumit număr de ani, depinde de obiectul cauzei. Sunt și cauze cu termen de păstrare ”permanent”. Nu știu dacă falsificarea de monedă era încadrată la vremea aceea ca ”permanent”. Mă voi interesa.

Ati mai reusit sa aflati ceva referitor la intrebarea mea? Legat de probele dintr-un proces, nu stie nimeni pentru ce perioada sunt pastrate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Institutie publica fiind in litigiu se prelungeste timpul de pastrare a inscrisurilor fata de nomenclator? vbrabete vbrabete Am fost in litigiu cu OJPC Mehedinti, in Contencios administrativ in anul 2007 - 2008, in prezent am solicitat documente de control din acea perioada, ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi revad dosarul din anul 1991! il mai gasesc la arhiva judecatoriei? gheneao gheneao Am avut un dosar civil in 1991 si as dori sa stiu daca il mai gasesc la judecatoria Turnu Magurele... (vezi toată discuția)
Arhivare documente comoserv comoserv Va rog sa mi spuneti pe ce termene trebuie arhivate documentele ce tin de Biroul Resurse sau temeiul legal unde este prevazut lucrul acesta. (vezi toată discuția)