avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cheltuieli de judecata _pensie intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cheltuieli de judecata _pensie intretinere

Buna ziua!

In cazul in care copilul este incredintat mamei si aceasta depune actele pentru majorarea pensiei de intertinere a copilului minor, i se pot pune in carca cehltuielile de judecata pentru ca paratul( tatal copilului) a angajat avocat si sustine ca veniturile tatalui nu s-au majorat si actuala nevasta este insarcinata in luna 7 ?
Mentionez ca pe baza venitului net reiese clar ca pensie de intretinere trebuie majorata cu 22,5 lei (1/4 din salariul net) .
Daca cineva ma poate ajuta as dori sa-mi specifice si legile, articolele din c.pr.civ.
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
sza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristina Pielmus , Avocat 12:05, 20 Octombrie 2012
Cel care pierde procesul plateste cheltuieli de judecata, daca partea adversa cere. Se considera proces pierdut daca nu obtineti ce ati cerut.
Conteaza f mult cum va formulati cererea.. daca ati scris ca vreti sa vi se mareasca pt ca s-au marit veniturile sau se recalculeze si se stabileasca sa plateasca 1/4 din veniturile lui.
Cum sunteti, ati pierdut deja sau inca va judecati ?

Art. 274
Partea care cade in pretentiuni va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata. Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut. Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivite de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat.


Art. 276
Cand pretentiile fiecarei parti au fost incuviintate numai in parte, instanta va aprecia in ce masura fiecare din ele poate fi obligata la plata cheltuielilor de judecata, putand face compensarea lor.


Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator
Mentionez ca pe baza venitului net reiese clar ca pensie de intretinere trebuie majorata cu 22,5 lei (1/4 din salariul net) .



In acest caz fosta sotie va castiga procesul si veti fi obligat sa platiti pensie majorata. Nu are relevanta ca sotia dvs. actuala este insarcinata. Abia dupa ce se va naste copilul aveti posibilitatea sa solicitati reducerea pensiei de intretinere, cu motivarea ca mai aveti inca un copil in intretinere.
Intrucat veti pierde procesul, fosta sotie nu va fi obligata la suportarea cheltuielilor de judecata. (onorariul pt. avocatul dvs.).
Sfatul meu este sa va prezentati personal la primul termen de judecata si sa fiti de acord cu solicitarea fostei sotii, si astfel nu veti fi nici dvs. obligat la plata cheltuielilor de judecata catre aceasta.
Textul de lege: Art. art. 529 - 534 Cod Civil
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Cristina Pielmus , Avocat
va multumecsc pentru raspunsuri,
Primul termen de judecata a fost judecat, inca nu avem avem raspuns,
cererea a fost formulata ca sa fie stabilita pensie de interinere intrucat s-au marit veniturile paratului.
Dar si asa salariull este confidential fosta sotie nu are de unde sti daca s-au marit s-au nu veniturile paratului , probabil am gresit la formulare....
Pensie de intretinere a fost stabilita pe bazei unei intelegeri intre parti la data divortului aproximativ acum 1 an
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
sza, utilizator
ca sa fiu ma explicita:
prima infatisare a avut loc saptamana trecuta, paratul nu este de acord cu marirea pensie de intretinere , a angajat un avocat care cere plata cheltuielilor de judecata din urmatoarele motive :
- veniturile paratului nu s-au marit si actuala nevasta este insarcinata in a 7 a luna.
- au contractat un credit cat timp au fost casatorit si el plateste ratele ( contractul incheiat cu banca este numai pe numele lui)
- media salariul net este de 890 lei si aceasta ar permite o majorare de numai 22,5 lei , dar tot avocatul se contrazice spunand ca nu veniturile paratului nu au crescut si nu exista temei legale pentru majorarea pensiei

Pensie de intretinere a fost stabilita pe bazei unei intelegeri intre parti la data divortului aproximativ acum 1 an si nu pe baza salariului mediu net al paratului


Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
sza, utilizator
Deci dvs. sunteti fosta sotie careia i s-a incredintat copilul, adica reclamanta!
Dupa cum ati povestit initial, eu am tras concluzia ca sunteti paratul.
In niciun caz motivele invocate de parat nu vor duce la respingerea actiunii dvs. Daca trebuie sa se majoreze pensia cu 22,5 lei, conform venitului net realizat in prezent, este clar ca veti castiga procesul. Si cum veti castiga procesul, nu veti fi obligata nici la plata cheltuielilor de judecata.

Primul termen de judecata a fost judecat, inca nu avem avem raspuns,


S-a terminat procesul sau vi s-a mai acordat un termen de judecata? Daca s-a amanat procesul, pentru ce motiv?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Cristina Pielmus , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie alimentara andromeda71 andromeda71 Buna ziua, Acum trei ani am divortat si platesc pensie alimentara pentru un copil minor rezultat din acea casatorie. De curand m-am recasatorit si am un al ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei alimentare mariniucsimona mariniucsimona am o intrebare sunt divortata si am castigat custodia copilului beneficiez de o pensie alimentara de 150lei asa sa calculat la salariu minim pe economie de ... (vezi toată discuția)
Risc sa platesc cheltuieli de judecata? Livica Livica Nu ati fi fost obligata la plata cheltuielilor de judecata, daca ati fi fost de acord cu actiunea de stabilire a programului de vizita si de micsorare a ... (vezi toată discuția)