avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : in anul 2007 m-am casatorit, in anul 2012 sotul a decedat...intrebare ce drept am eu ca sotie (mostenire ) tinand cont ca sotul are un fiu din prima casatorie in varsta de 26 ani.
Multumesc mult.

:banned:
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 19:50, 21 Octombrie 2012
Aveti dreptul la 1/4 din masa succesorala a sotului, copilul are dreptul la 3/4 din masa succesorala.

Dvs. mai aveti un drept de abitatie in imobilul familiei, mai aveti dreptul asupra obiectelor casnice.
Multumesc mult pentru ajutor.
Conf art.974 NCC sotul supravietuitor are dreptul - pe langa cota stabilita de lege - si la mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost au fost afectate folosintei comune a sotilor DOAR ATUNCI cand NU vine in concurs cu descendentii defunctului.
Termenul acceptarii exprese sau tacite a mosternirii este 1 an .
Daca este vb de bunuri comune vi se cuvine 1/2 +1/4 din masa succesorala. Daca in speta vb de bunuri proprii ale sotului defunct vi se cuvine 1/4 din masa succesorala + dr de habitatie in imobilul in care ati convietuit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesorala. drepturile sotului supravietuitor titoidaniela titoidaniela buna ziua. spuneti-mi va rog daca sotul a decedat iar cumnata mea cu care sant in pragul dezbaterii succesiunii va pune in masa succesorala , mobilierul si ... (vezi toată discuția)
Succesiune monica_g monica_g Suntem in urmatoarea situatie: -sotul decedat , avind copii dintr-o casatorie anterioara. In cazul succesiunii , copii au dreptul la cota parte din imobil , ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire cainebogdan cainebogdan Buna Ziua Acum 3 luni tatal meu a decedat . Tatal meu si mama mea au fost divortati de acum 25 de ani el recasatorindu-se ulterior. Tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)