avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere din salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere din salar

Buna ziua,

Lucrez la un magazin din 20.10.2008,dar nu mi s-a facut contract de munca decat din data de 1.12.2008.In 2 decembrie mi s-a furat o suma de bani din sertar.Mentionez ca desi am insistat sa mi se aduca un sertar cu cheie sau seif,la data respectiva nu am avut si banii au fost sustrasi dintr-un sertar oarecare.Este legal sa-mi retina din salar suma respectiva daca nu mi-a asigurat conditiile necesare?Lucrez 9 ore pe zi pentru un salar foarte mic.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 17:50, 27 Ianuarie 2009
In mod normal, atata timp cat nu v-au fost asigurate conditiile necesare nu ar avea temei legal ca sa imputa suma furata. de asemenea, trebuie urmata procedura de cercetare disciplinara prealabila.
Daca va va fi imputata suma respectiva puteti sesiza Inspectia Muncii si/sau ii puteti actiona in judecata. Puteti sesiza Inspectia Muncii si pentru faptul ca nu v-au intocmit contractul individual de munca de la inceputul activitatii.
Mi-a retinut din salar si in decembrie si luna asta si nu stiu cum sa procedez.Contractul de munca a zis ca l-a facut doar din decembrie pentru ca nu i-am dus eu cartea de munca mai repede de la locul de munca anterior,dar eu stiam ca in cartea de munca se poate completa si ulterior.
Nu este obligatoriu sa prezentati carnetul de munca la angajare daca nu-l detineti, ci doar sa dati o declaratie precum ca aveti sau nu carnet de munca.
De asemenea, orice retinere din salariu se face in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Pentru retineri nelegale din salariu aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata sau ITM-ului.
Momentan, cei de la firma nu au o baza legala pentru retinerile salariale. Dumneavoastra va puteti adresa ITM sa sesizati acest fapt. De asemenea aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata in cazul in care aceste retineri ilegale continua, putand astfel sa obtineti sumele retinute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul o societate...... chitoiu chitoiu Servus! Firma la care lucrez , mi-a oprit din salariu o asa zisa paguba in valoare de 300 lei ,personal nefiind de vina. Mai precis, camionul pe care lucrez a ... (vezi toată discuția)
Refuza sa-mi inapoieze cartea de munca alex333 alex333 Am lucrat la nu \"angajator\"cateva luni,dupa care mi-am dat demisia,pe care a aceptat-o fara probleme,dar ,la cererea mea de a-mi elibera Cartea de Munca,a ... (vezi toată discuția)
Retinerea carti de munca fara bani,fara munca,fara viitor... fara bani,fara munca,fara viitor... numai lucrez la o anumita fabrica si cand am fost sa_mi fac lichidarea mi sa zis ca nu voi primi cartea de munca pana nu achit o anumita suma ce reprezinta un ... (vezi toată discuția)