avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de risc maternal

Buna ziua!
Am si eu o problema, poate ma poate ajuta cineva: firma la care lucrez face concediere colectiva. eu i-am instiintat deja ca sunt insarcinata. deocamdata eu sunt in concediu medical, deci nu-mi pot face decizie si mie. Pentru orice eventualitate, m-am gandit sa-mi iau concediu de risc maternal. se poate??? sau poate aveti alte solutii?? MUltumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters76466 , utilizator 09:53, 18 Martie 2010
alicesafta2007 a scris:

Buna ziua.

Ma confrunt cu o alta problema acum. Medicul de familie nu vrea sa imi dea certificatul de concediu pt risc maternal motivand ca acest certificat trebuie sa mi-l dea medicul specialist. Medicul meu specialist mi-a facut o scrisoare medicala in care scrie clar ca prezint risc de avort si se recomanda repaos la pat cu evitarea efortului fizic si a ortostatismului prelungit, ca se recomanda concediu medical prenatal pentru risc maternal. Spunandu-i medicului specialist ca medicul de familie nu imi da certificatul ....aceasta mi-a zis ca ea nu imi poate da pt ca nu are formulare si pt ca e medic de spital si asa se procedeaza - ea medicul specialist scrie o scrisoare medicala si medicul de familie da certificatul. (pana acum nu am avut probleme medicale si habar nu am care este procedura)
Conform OUG 158/2005 si medicul de familie poate da certificatul medical pe baza recomandarii medicului specialist, nu? Sau cum ar trebui sa procedez?

Va multumesc.


Acum am vazut ca dvs aveti recomandare de la medicul specialist pentru concediu de risc maternal. dar medicul de medicina muncii din societatea dvs nu a facut un raport de evaluare in care sa mentioneze concediul de risc maternal? Din cate stiu, pe baza recomandarilor medicului de medicina muncii (nu a celui specialist) se da concediul de risc maternal.
1. Daca medicul specialist (ginecolog) recomanda intrarea in concediu de risc maternal, argumentand, evident, medicul de medicina muncii care va face raportul de evaluare a riscurilor la locul de munca, poate sa nu fie de acord ?
Cred ca nu, totusi, intrucat in lege e specificat clar 'Art 10 al. (2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist"

Poate adica sa sustina ca riscurile de la locul de munca "nu sunt atat de mari" (sustinand spre ex. ca fiind de munca de birou si nu fizica, ca nu e vorba de expunere la noxe sau factori chimici etc) si ca recomanda ca angajatorul sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa?

2. Indemnizatia pe durata concediului de risc maternal este 75% din media veniturilor realizate - din brut sau din net ??

O.U.G. nr. 158/2005:
Art. 11. - (1) Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
(2) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (1) este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate în cele 10 luni anterioare solicitarii, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurari sociale de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical in timpul sarcinii log_in log_in buna ziua, sunt insarcinata in sapt 21 si am o sarcina cu riscuri. in ultimele 12 luni am beneficiat de 55 de zile de concediu medical 25 de zile de la medicul ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal 2018 Dany57 Dany57 Buna ziua, Sunt insarcinata in 10 saptamani. As dori sa stiu de cand imi pot lua concediu de risc maternal, cat voi primi pe perioada concediului de risc si ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Silvia Olteanu Silvia Olteanu Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc ... (vezi toată discuția)