Buna seara,
de curand m-am "angajat" si contractul este de 2ore/zi, 10ore/saptamana. In contract salarul este de 204lei/luna,
Din acest contract, rezulta ca sunt asigurata la sanatate sau cu 2 ore nu se plateste nimic la stat contributii pt sanatate/pensie ?
Unde trebuie sa merg cu acest contract pentru a face dovada ca sunt angajata si ca platesc contributii( daca platesc ) ?
Nu stiti, la Finante, daca platesc pe cont propriu contibutia la sanatate, nu stiti cum se calculeaza daca am acest contract ?
Cu acest contract trebuie sa merg la CJAS ?
Va multumesc ! O seara superba !
Sunteti angajata, in baza acestui contract vi se opresc contributiile la pensii, sanatate, somaj, iar angajatorul plateste si el ...Solicitati angajatorului o adeverinta pentru medic.. Nu este necesar sa mai mergeti la finanate sau la CJAS. Dovada ca sunteti angajata si se platesc contributiile la sanatate este adeverinta pentru medic.
Si fara aceasta adeverinta nu este valabil contractul ?
Cu acest contract (fara nicio adeverinta de la angajator) nu trebuie sa ma prezint la nicio institutie a statului- CJAS ? Sunt automat bagata in baza de date ( cand mi se inregistreaza contractul) ca si contribuabil, si nu mai trebuie sa fac niciun demers?
Va multumesc !
Contractul este valabil si fara adeverinta. Adeverinta va foloseste atunci cand va duceti la medic si cu ea faceti dovada ca angajatorul plateste conrtibutia la sanatate.
Cu contractul nu trebuie sa va prezentati la nicio institutie. In baza de date a casei nationale de sanatate suntem bagati de cand ne nastem. Numai ca sunt diverse tipuri de asigurati... si copii sunt in baza dar sunt asigurati fara plata contributiei...exemplele pot continua.
Am impresia ca nu sunteti sigura de angajator.... Solicitatii un extras din Revisal si asa va puteti linisti ca acest contract e inregistrat si transmis la ITM
Una dintre obligatiile angajatorului prevazute in Codul Muncii si in c.i.m. este sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.
Art. 27 din Og nr.86/2003:
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea si solutionarea contestatiilor pentru contributia de asigurari sociale, contributia pentru asigurari de somaj, contributia pentru asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, datorate de persoanele juridice si persoanele fizice care au calitatea de angajator, denumite in continuare contributii sociale, se va realiza de Ministerul Finantelor Publice si unitatile sale subordonate, care au si calitatea de creditor bugetar.